open-navfaktor-logo
search
Čestitka SDA
U Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. obnovljena je državnost BiH
Tada su potvrđene historijske granice BiH, te je definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije
25.11.2018. u 10:38
get url
text

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Ova stranka podsjeća da su vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije.

Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

-Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992 postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku. Uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu i rat za njezinu odbranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u američkoj zrakoplovnoj bazi u Daytonu - navodi SDA u čestitki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.