open-navfaktor-logo
search
Predsjednička amnestija
U Myanmaru oslobođeno 6.520 zatvorenika, među njima dvojica novinara Reutersa
Uobičajeno je u Myianmaru da vlasti oslobađaju zatvorenike širom zemlje u vrijeme tradicionalne Nove godine, koja je počela 17.aprila
07.05.2019. u 12:51
get url
text

Dvojica novinara Reutersa puštena su u utorak na slobodu iz zatvora u Myanmaru nakon što su osuđena zbog kršenja Zakona o službenim tajnama.

Novinari Wa Lone (33) i Kyaw Soe Oo (29) osuđeni su u septembru na sedam godina zatvora, u slučaju koji je izazvao pitanja o napretku Myanmara prema demokratiji i izazvalo negodovanje diplomata i zagovornika ljudskih prava.

Oni su u zatvoru na periferiji Yangona proveli više od 500 dana.

Oslobođeni su u utorak u okviru predsjedničke amnestije za 6.520 zatvorenika. Predsjednik Win Myint od prošlog je mjeseca pomilovao hiljade drugih zatvorenika u masovnim amnestijama.

Uobičajeno je u Myianmaru da vlasti oslobađaju zatvorenike širom zemlje u vrijeme tradicionalne Nove godine, koja je počela 17.aprila.

Reuters navodi da dvojica novinara nisu počinili nikakav zločin i pozvali su na njihovo puštanje na slobodu.

Pred brojnim medijima dok su izlazila kroz vrata zatvora Insein je smijući se sa Wa Lone podigao palac i rekao da je zahvalan na međunarodnim naporima za njihovu slobodu.

- Doista sam sretan i uzbuđen što mogu vidjeti svoju porodicu i kolege. Jedva čekam da odem u svoju redakciju - rekao je.

Kyaw Soe Oo se nasmiješio i mahnuo novinarima.

Prije hapšenja u januaru 2017. radili su na istrazi ubistva 10 muškaraca i dječaka Rohingya muslimana od strane snaga sigurnosti i budističkih civila u zapadnoj Mianmarskoj državi Rakhine tokom vojne akcije koja je započela u augustu 2017. godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.