Policija Nevade je navela da je naoružani napadač otvorio vatru na kampus Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Saopćeno je da je napadač ubijen u uzvratnoj vatri snaga sigurnosti, koje su pozvale ljude u tom području da napuste mjesto događaja i odu na sigurna mjesta.

Policija Las Vegasa objavila je na platformi društvenih mreža X da su poginule tri osobe, a da je jedna teško povrijeđena u napadu.

Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) privremeno je zaustavila letove do Međunarodnog aerodroma "Harry Reid", koji se nalazi oko tri kilometra od kampusa, a nastava je obustavljena na univerzitetu.

Profesor Kevaney Martin, koji je bio u učionici u trenutku napada, naveo je da su se on i njegovi učenici sakrili ispod stola.

- Bilo je strašno. Ne mogu to opisati - rekao je Martin.

U izvještaju Associated Pressa (AP) se tvrdi da se napadač ranije prijavio za posao na Univerzitetu Nevada, ali da nije primljen. Navedeno je i da je napadač ranije radio kao profesor na Univerzitetu Istočna Karolina.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da su upoznati s incidentom u kampusu i da prate razvoj događaja.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je saučešće porodicama poginulih i pozvao republikance da zabrane "poluautomatsko oružje".

- Uprkos svim koracima koje smo poduzeli otkako sam postao predsjednik, moramo poduzeti više akcija protiv nasilja oružjem. Ali to ne možemo učiniti bez Kongresa - kazao je Biden.