open-navfaktor-logo
search
Stigao novi autobus
U nekadašnju fabriku "Bira" stigla nova grupa migranata
Jučer je, kako je saopćeno iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u "Biru" prebačeno više od 100 migranata
27.10.2018. u 11:39
get url
text
Još jedna grupa migranata prebačena u nekadašnju fabriku Bira

Još jedna grupa migranata, koja je prethodnih mjeseci bila smještena u i oko nekadašnjeg Đačkog doma u Borićima u Bihaću, autobusom je u prijepodnevnim satima prebačena u prihvatni migracioni centar u nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja "Bira" u Bihaću, koji je otvoren u petak.

Jučer je, kako je saopćeno iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u "Biru" prebačeno više od 100 migranata. Danas je stigao još jedan autobus sa migrantima koji su bili smješteni u bivšem Đačkom domu u Bihaću. U autobusu su se nalazile desetine migranata.

Ekipa Anadolije posjetila je Boriće gdje je situacija jako teška. Ima migranata koji, kao i prethodnih mjeseci, borave u šatorima u blizini Đačkog doma. Nehigijenski uslovi su primjetni na svakom koraku.

{$galerijaFotografija}

Istovremeno u prihvatni centar "Bira" nije bio dozvoljen ulazak. Izvan kruga fabrike mogu se vidjeti samo migranti koji ulaze i izlaze uz predočenje iskaznica, koje pokazuju obezbjeđenju na ulazu.

Od predstavnika IOM-a nisu se mogle dobiti izjave na mjestu događaja, ali u saopćenju navode da su u protekla tri dana pomogli vlastima u BiH da otvore dva nova privremena centra za smještaj migranata, u kasarni Ušivak (Hadžići) i fabrici "Bira" (Bihać), u saradnji sa UNHCR om i partnerima iz civilnog društva.

"Ovo je drugi najvažniji događaj nakon otvaranja hotela Sedra. Ovo neće samo osigurati odgovarajući privremeni smještaj i pomoć migrantima koji putuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, već će doprinijeti i smanjenju pritiska na lokalno stanovništvo, naročito u Bihaću, te će poboljšati bezbjednosnu situaciju u pogođenim zajednicama", rekao je Peter Van der Auweraert, IOM koordinator za Zapadni Balkan.

Govoreći o nekadašnjoj fabrici "Bira" u Bihaću, naveli su da su prioritet smještaja porodice, djeca bez pratnje i druge ranjive kategorije migranata, koji su spavali u šatorima i drugim improviziranim skloništima u parku u blizini Đačkog doma.

Iz IOM-a navode da je bivši Đački dom tokom prethodnih dana nadmašio svoje kapacitete u kom je boravilo više od 1.100 pojedinaca, kako unutar tako i u okolini zgrade, što je zahtijevalo brzo premještanje dijela ove populacije.

"IOM će i u narednim danima nastaviti da osigurava transfer do 450 migranata u fabriku Bira, što će, ako se ne poveća broj migranata u Bihaću, omogućiti uklanjanje šatora oko Đačkog doma. Migranti, koji se premješteni u fabriku Bira, smješteni su u gumene šatore i kontejnere prilagođene za zimske uslove, koji su svi smješteni u nekadašnje fabričke hale, imali su ljekarski pregled, te im je osigurana hrana, deke, higijenske i druge osnovne potrepštine, a Crveni križ grada Bihaća će im osigurati tri obroka dnevno", poručili su iz IOM-a.

Migranti u nekadašnjoj fabrici Bira
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.