Ovogodišnje, 14. izdanje Festivala animiranog filma - NAFF 2019. koje donosi 58 filmova u Takmičarskom dijelu programa i 18 filmova u Panorama programu, svečano se otvara večeras na terasi hotela Sunce u Neumu u 20.30 sati.

Uz tri stručna predavanja tokom Festivala biti će održana promocija knjige o animiranom filmu poznatog bh. autora Midhata Ajanovića koji trenutno živi i radi u Švedskoj.

Ove godine na Festival je prijavljeno više od 1.000 filmova iz 61 zemlje. Posjetu Fetivalu potvrdili su autori iz SAD-a, Irske, Španije, Njemačke, Bugarske, Švedske, Moldavije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH i Belgije. Osim u Neumu projekcije će se održavati i u Mostaru (MC Pavaroti i KC Abrašević).

Članovi stručnog žirija su Rory Byrne, autor iz Irske, Dejan Aćimović, hrvatski filmski reditelj i glumac, Žana Lekić, profesorica flaute iz Crne Gore, Midhat Ajanović Ajan (BiH) pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar i Ivo Raič, dizajner i slikar iz Hrvatske. Festival će svečano biti zatvoren 4. jula dodjelom nagrada.