open-navfaktor-logo
search
Agencija
U Njemačkoj nisu otpuštani bh. medicinari sa srednjom stručnom spremom
Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH, u Njemačkoj nije bilo otpuštanja bh. medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, jer su oni bili itekako potrebni za vrijeme pandemije.
18.05.2020. u 11:43
get url
text

S druge strane, u Sloveniji je bilo otkaza, ali Agencija za rad i zapošljavanje nema tačnih podataka, jer ih nisu još dobili od slovenskog zavoda za zapošljavanje, rečeno je Feni iz te agencije.

Agencija, kako  se dodaje,  ne raspolaže podacima o radnicima iz BiH u inostranstvu osim za one države sa kojima ima sporazume o zapošljavanju. Konkretno to su Slovenija i Njemačka u onom dijelu zapošljavanja koje se odnosi na medicinske radnike sa srednjom stručnom spremom.

Problem sa podacima o otkazima je što i u Sloveniji neke firme čekaju da vide kakva će biti situacija na tržištima, od koje će zavisiti i obim ekonomske aktivnosti, te su u skladu s tim radnici poslani na godišnje odmore, ali nisu im uručivani otkazi.

Iz ARZ-a navode da su svi radnici koji su u Sloveniji eventualno dobili otkaz bili zaštićeni na način da su imali novčanu naknadu, a imajući u vidu da je Agencija u aprilu dobila 290 oglasa za oko 600 novih radnika, očekuju da će dio radnika koji dobiju otkaz moći pronaći novo zaposlenje kod drugih poslodavaca.

Što se tiče sezonskog zapošljavanja, Agencija za rad i zapošljavanje BiH nema takve programe niti se taj vid zapošljavanja odvija putem ARZ-a, tako da o sezonskim radnicima koji neće dobiti prethodno ugovorene poslove nemaju podataka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.