Razočarenje

U Njemačkoj zabranjena prodaja iPhonea 7 i 8

Objavljeno: 06.01.2019. u 21:11

Apple je reagirao na ovakav razvoj situacije. Poručili su kako će modele iPhonea 7 i 8 povući iz svojih 15 trgovina

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: Ilustracija

Slijedom tužbe, a kasnije i presude, u kojima je Qualcomm pobijedio Apple na sudu u Njemačkoj, u toj je zemlji uvedena zabrana prodaje iPhonea 7 i 8. Ovi uređaji, smatra Qualcomm, krše nekoliko njihovih patenata vezanih uz uštedu energije, što je krajem prošle godine na sudu i dokazano. Tada je sud odredio kako se u Njemačkoj više ne smiju prodavati ovi uređaji, a odluka je stupila na snagu tek prošle sedmice, piše Bug.

Prema njemačkim zakonima, u ovakvim se slučajevima od tužitelja traži da uplati polog. Ta se sredstva potom čuvaju i mogu se iskoristiti za isplatu naknade štete tuženome u slučaju da presuda bude poništena na višem sudu. Qualcomm je očito toliko siguran da Appleove žalbe neće biti uspješne, da je u prvim danima ove godine uplatio 1,34 milijarde eura u obliku tog pologa – čime je automatski aktivirao zabranu prodaje iPhonea.

Apple je reagirao na ovakav razvoj situacije. Poručili su kako će modele iPhonea 7 i 8 povući iz svojih 15 trgovina u Njemačkoj, ali da će iste nastaviti prodavati preko drugih distributera i telekomunikacijskih operatera. Prema njima, presuda se tumači tako da je samo Appleu zabranjena prodaja spornih uređaja. U Qualcommu se, dakako, s time ne slažu – njihovo je tumačenje da se s tržišta moraju povući svi primjerci iPhonea koji krše njihove patente, pa tako i oni koje ne prodaje direktno Apple. Pravno nadmudrivanje će se, očito, nastaviti.

Najnoviji modeli iPhonea (X, XS, XS Max) nisu zahvaćeni ovom tužbom pa se mogu i dalje slobodno prodavati na njemačkom tržištu.

Izvor:   Bug

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije