open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U Novom Pazaru do sada preminulo 14 oboljelih, povećan broj zaraženih
U Novom Pazaru i Tutinu je u posljednjih nekoliko sedmica povećan broj oboljelih i preminulih od COVID-19. Nadležni saopštavaju da je epidemiološka situacija nestabilna, ali pod kontrolom.
27.06.2020. u 10:31
get url
text

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru i juče je bio povećan broj građana koji su zatražili medicinsku pomoć. Nakon što je u Novom Pazaru u četvrtak uvedena vanredna situacija, Krizni štab Opštine Tutin je na sjednici u petak zbog pandemije koronavirusa donio odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji te opštine.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić izjavila je da u posljednjih 15 dana u Sandžaku, naročito u Novom Pazaru, raste broj, kako je navela, kritičnih slučajeva.

Izražavajući zabrinutost zbog nastale situacije podsjetila je da je tim povodom uputila poziv za pomoć Republici Turskoj i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

- Nadam se da će Turska, kao i mnogo puta do sada, udovoljiti ovom našem zahtjevu. Imamo informaciju da je veliki broj oboljelih medicinskih radnika, preko 60, od toga je polovina ljekara. Problem je u tome što ljekari moraju raditi u dvije ili više smjena. Zabrinuti smo da li ti ljekari heroji i medicinske sestre, naše heroine, mogu izdržati i zbog toga smo uputili poziv za pomoć - rekla je Curić, objasnivši da je poziv upućen radi ispomoći ovdašnjem medicinskom osoblju.

Uz riječi zahvale turskom predsjedniku Erdoganu rekla je da već imaju pozitivne indicije da je pismo za pomoć u Turskoj ozbiljno shvaćeno.

- Imamo pozitivan odgovor, indicije da se oni već organizuju. Na nama je inicijativa, a na institucijama jedne i druge zemlje da realizuju tu inicijativu. Nadamo se da će biti na korist našeg naroda, medicinskih radnika i pacijenata. Duboko vjerujem da će Republika Turska, kao i mnogo puta do sada, pokazati da postoji viševjekovna saradnja između Bošnjaka Sandžaka i građana Turske - istakla je za Anadolu Agency (AA) Curić.

Građani Novog Pazara su u nedoumici, primjetne su gužve ispred državnih i privatnih zdravstvenih centara, kao i broj umrlica na javnim mjestima. Na ulicama je manje građana i vozila. Očekuju da će se situacija ubrzo smiriti.

- Očekujem da će ovo brzo da se smiri. Građani treba da se pridržavaju mjera, da se štitimo od korone - kazala je Indira Hodžić.

-Sve što ljekari kažu moramo se pridržavat. Evo maska. Ja sam stari deda, moram da poštujem. Šta god kažu ljekari i vlada da se poštuje - poručuje stariji Novopazarac Nijazija Šuntić.

Stomatolog u penziji Muharem Spica smatra "ovo je Božja kazna jer se narod bio previše opustio”, ali očekuje bolju situaciju s toplijim vremenskim prilikama.

- Što budu topliji dani virus će da slabi i dobijat ćemo kolektivni imunitet. U ovom zlu biće i nečega dobrog, sigurno. Umire se, juče je bilo 12, a danas sedam dženaza. Mladi brzo prebrode, a ovi stariji su u velikoj opasnosti - naveo je Spica.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru je povećan broj građana koji se javljaju za medicinsku pomoć. Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru je za lokalnu RTV Novi Pazar izjavio da je zaraženo 20 ljekara i 40 medicinskih sestara, kao i da se pacijente sa slabijom kliničkom slikom šalju na kućno liječenje, dok se teži slučajevi upućuju za Beograd.

Prema zvaničnim podacima objavljenih na sajtu Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru na dan 24. juna 2020. godine broj testiranih na COVID-19 u ZZJZ U Novom Pazaru bio je 4.184 lica, a inficiranih 444. U samom gradu Novom Pazaru je za ovaj dan bilo 30 novozaraženih lica, do sada ukupno 339 oboljelih od COVID-19.

U Tutinu je od početka pandemije 90 slučajeva oboljelih koronvirusom, potvrdio je juče nakon sjednice Kriznog štaba predsjednik te opštine Kenan Hot.

- Krizni štab je na današnjoj sjednici izrazio zabrinutost zbog nastale situacije s pandemijom i zatražio od Zavoda za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Republike Srbije hitnu pomoć. Kapaciteti našeg doma zdravlja su popunjeni, s obzirom na povećan broj zaraženih potrebno je angažovanje većeg broj ljekara i medicinskih radnika - rekao je u telefonskom razgovoru za AA predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot.

Gradski krizni štab Grada Novog Pazara je zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom u četvrtak donio odluku o uvođenju vanredne situacije.

- Od posljedica bolesti izazvanih koronavirusom do sada je umrlo 14 građana Novog Pazara - saopšteno je u obraćanju novinarima.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić nakon sjednice Kriznog štaba Grada Novog Pazara ocijenio je da posljednja dva dana broj inficiranih i onih kojima je neophodno bolničko liječenje blago pada, ali da se, zbog brojnih kontakata, očekuje još jedan talas prije nego situacija počne da se smiruje.

- Među preminulima ima i mladih, ali je karakteristično za sve da su imali i druga oboljenja. Najviše je bilo dijabetičara, potom onih sa hipertenzijom i poremećajem metabolizma. Nijedna osoba nije bila potpuno zdrava - dodao je Spahić, objavio je lokalni radio Sto plus.

Gradski i opštinki štabovi za vanredne situacije uputili su preporuku vjerskim zajednicama da preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite vjernika, kao i lica zaposlenih u sistemima vjerskih zajednica.

Prema preporuci štabova, gradske i opštinske uprave će, u cilju bezbjednosti građana i svojih zaposlenih, rad prilagoditi aktuelnoj situaciji, uz pojačane mjere zaštite.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.