open-navfaktor-logo
search
Kredit EBRD-a spreman
U ovim dijelovima Sarajeva će se raditi obnova vodovodne mreže
Na prezentaciji za medije prezentovano šta je urađeno u proteklih godinu u preduzeću "Vodovod i kanalizacija" kako bi se otklonili gorući problemi građana Sarajeva
Nedim Pobrić
12.09.2018. u 15:00
get url
text
Prezentacija stanja u Vodovodu

Nova uprava preduzeća Vodovod i kanalizacija na čelu sa Azrom Muzur zajedno sa Vladom KS doveli su do toga da Sarajevo više nema ni noćne, a ni dnevne redukcije vode.

Rečeno je to na današnjoj press konferenciji na kojoj su se medijima obratili premijer Adem Zolj, ministar komunalne privrede KS Senad Hasanspahić, direktorica Vodovoda Azra Muzur i konsultant za smanjenje neprihodovane vode u KS Nedim Šačić gdje su prezentovali šta je urađeno u proteklih godinu kako bi se otklonili gorući problemi građana Sarajeva.

- Primarni zadatak je bio da se ukine dnevna redukcija, a što više smanji noćna redukcija vode. Uspjeli smo u potpunosti ukinuti redukcije. Kao konačni cilj stavljeno je smanjenje neprihodovane vode na ekonomski prihvatljiv nivo, na tome se radi i kroz nekoliko godina mislim da će i on biti ostvaren ako se nastavi ovim intenzitetom – kazao je Nedim Šačić.

Dodao je da su ispunili i zadak da se popravi brzina izvođenja kvarova.

Otklonjeno 3.315 kvarova

- Otklonjeno je 3.315 kvarova na mreži od oktobra prošle godine. Stalno radimo, napravili smo kvalitetan plan, formiran je i tim za smanjenje neprihodovane vode. ViK sada ima opremu, uspostavljene su kritične zone, izrađene su sve detaljne mape, izvršena je provjera zatvarača, zamjena neispravnih vodomjera, zamjena ventila dala je već određene rezultate - istakao je.

Naveo je da se preduzeće borilo i sa problemom krađe vode, ali da je i taj problem u velikoj mjeri saniran.

- Formirano je odjeljenje koji se bori sa tim. Kontrolisali smo 5.967 potrošača i utvrdili 510 manipulacija, a naplaćeno je oko 216.000 KM dugova.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj naglasio je da je "najvažnije što možemo jasno i glasno reći da u Sarajevu nema više redukcije vode", te je dodao da je sve spremno za realizaciju EBRD kredita.

- U ponedjeljak smo dobili saglasnost i za treći tender EBRD-a da je i on u toku, dakle novac je osiguran – naglasio je Zolj.

Ministar komunalne privrede KS Senad Hasanspahić kazao je EBRD kredit još  nije realizovan iz samo jednog razloga, a to je da Vlada KS i Vodovod nisu željeli trošiti novac EBRD-a napamet, jer nisu znali tačno koje su kritične zone na koje treba potrošiti novac.

- Ima jako puno mjesta gdje su kvarovi i gdje je potreban popravak, ali nismo htjeli nasumično da trošimo novac već smo čekali da završimo detekciju stanja da se vidi koje su to zone najkritičnije, gdje ima najviše gubitaka vode koje će se raditi sredstvima EBRD-a, jer nema dovoljno novca za sve. Nadam se oko 15. oktobra da će taj projekat krenuti. EBRD će nam riješiti nabavku opreme, pumpne stanice i potisne cjevodvode, sa prvih 10 miliona ćemo uraditi ogromnu stvar– rekao je Hasanaspahić.

Direktorica Vodovoda Azra Muzur kazala je da će se prvom tranšom EBRD-a od 10 miliona eura raditi tri potisna cjevovoda.

Negirala nesuglasice sa premijerom

- To su potisni cjevovodi u ulici Mula Mustafa Bašeskija do raskrsnice sa Alipašinom, u Vogošći, gdje smo imali preko 400 kvarova, i treći je dio potisnog cjevovoda od Alipašinog Mosta do Malte. Pored toga radit će se i rekonstrukcija tri velike pumpne stanice Bačevo, Alipašin Most i Centar – kazala je Muzur.

Negirala je navode da EBRD kredit kasni zbog problema u Vodovodu, ali i one da je Zolj tražio da se ona ne imenuje na poziciju direktora preduzeća.

- Što se tiče odnosa sa premijerom, mi smo od prvog dana izuzetno dobro sarađivali i dalje ćemo sarađivati. Imam njegovu podršku, a mi ne možemo utjecati na ono što pišu mediji – kazala je Muzur.

Prezentacija Vik - kanton sarajevo - 12.09.2018.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.