open-navfaktor-logo
search
Francuska
U Parizu privedeno pet osoba, među njima imam džamije koju je posjećivao ubica policajaca
Taj imam se nalazi na francuskoj listi potencijalnih sigurnosnih rizika "Fiche S", rekao je jedan izvor agenciji AFP. On nije bio glavni imam u džamiji i nije držao hutbe petkom, javlja Le Figaro
14.10.2019. u 12:45
get url
text

Francuska policija privela je pet osoba povezanih s napadačem koji je ranije ovog mjeseca ubio četvericu kolega u sjedištu policije, saopćili su izvori bliski policiji.

Osobe su provedene u ponedjeljak u sjevernom predgrađu Pariza, prenio je BBC.

Policijski IT radnik Mickaël Harpon je 3. oktobra ubio trojicu policijskih službenika i jednog uposlenika prije nego što je ubijen.

Ovaj napad postavlja pitanja o tome kako policija ne uspijeva na vrijeme da uvidi znakove vjerske radikalizacije u posljednjih nekoliko godina.

Jedan od privedenih je imam, koji je službovao u džamiji u gradu Gonesse koju je Harpon često posjećivao, navodi se u izvještajima.

Taj imam se nalazi na francuskoj listi potencijalnih sigurnosnih rizika "Fiche S", rekao je jedan izvor agenciji AFP. On nije bio glavni imam u džamiji i nije držao hutbe petkom, javlja Le Figaro.

U petak je gradonačelnik Gonessea kazao da ga je muslimanska asocijacija, koja je zapošljavala imama, smijenila s položaja.

Harpon, koji je rođen na francuskom ostrvu Martinique, radio je u sjedištu policije nekoliko godina kao IT stručnjak, a prije 10 godina "prešao je na islam".

Istražitelji su rekli da je bio u kontaktu s pristalicama selefizma. 

Harpon je 3. oktobra nožem izbo tri osobe u dvije kancelarije i dvije žene na stubištu sjedišta pariske policije, prije nego što je ubijen u dvorištu zgrade.

Ubijena su tri muškarca i jedna žena. Peta osoba je teško ranjena. Harpon je prerezao grlo jednoj od žrtava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.