open-navfaktor-logo
search
Podmlađivanje kadra
U Pazariću promovisana 10. klasa podoficira Oružanih snaga BiH
U prisutnosti ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića, danas je u Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu OSBiH u Pazariću svečano je promovisana 10. klasa podoficira OSBiH.
28.04.2023. u 17:32
get url
text
Zukan Helez

Ukupno 54 vojnika, među kojima je i sedam žena, u Pazariću je završilo podoficirski kurs rukovodilaca materijalnih sredstava, nakon što su za podoficirsku obuku odabrani po preporuci svojih komandanata. U prisutnosti njihovih porodica, nakon polaganja svečane zakletve, uz lične čestitke ministra Heleza, generala Mašovića i pomoćnika ministra odbrane BiH Seada Muratovića, dodijeljen im je prvi podoficirski čin vodnika. Najbolja u klasi bila je vodnik Vesna Railić.

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je čestitao novim podoficirima i njihovim porodicama te istakao da se provođenje iz postojećeg vojničkog sastava u podoficire, putem preporuka komandanta, vlastitim sistemom selekcije i obuke, pokazalo kao efikasan način podmlađivanja podoficirskog kadra.

- Vi ste dokaz da su pripadnici OSBiH spremni za izvršavanje svih dodijeljenih im misija i zadataka, da uvijek možemo više i bolje te da se ne treba plašiti novih početaka. Imate obavezu da istim entuzijazmom nastavite na svojim prvim dužnostima u svojim jedinicama, da nesebično primijenite sva stečena znanja, budete lični primjer, stvarni vođa i uzor - rekao je ministar Helez. 

Istom prilikom general Mašović je novim podoficirima zaželio da svojim zalaganjem i dalje nastave sa predanim i profesionalnim radom, pa i da svoju karijeru dalje nastave u činu oficira OSBiH.

- Vi ste dokaz da se u Oružanim snagama BiH cijeni znanje, vještina, profesionalizam i uporan rad u zakonskim okvirima. Na tim načelima nastavite i na podoficirskim dužnostima te ponovno dokažite da su pripadnici BiH najbolji dio bosanskohercegovačkog društva - rekao je general Senad Mašović.

Nove podoficire i njihove porodice prigodnim je govorom pozdravio i komandant Centra za osnovnu obuku OS BiH pukovnik Alem Kaplan, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.