U pet osnovnih škola 136 učenika se otrovalo hranom

Objavljeno: 03.10.17 u 18:00

U pet osnovnih škola u Beogradu 136 učenika otrovalo se hranom, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu kako djeca imaju blažu kliničku sliku i kako niko nije zadržan na bolničkom liječenju.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

- Epidemiološko istraživanje još nije završeno, prikupljaju se podaci na terenu. Imamo za sada 136 oboljele djece iz pet škola - kazala je Tanjugu epidemiolog Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i navela kako se očekuju podaci iz još jedne škole.

Na stomačne tegobe žalili su se učenici u osnovnim školama "Veljko Dugošević", "Braća Baruh", "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić" i "Skadarlija".

Kako javlja Tanjug, Maris kaže kako su u pitanju "tipični simptomi zaraznog trovanja hranom", gdje dominiraju mučnina, povraćanje i proljev. Škole hranu nabavljaju od iste firme i na meniju su jučer bili makaroni s bolognese sosom, krastavac za salatu, a desert je bio suhi kolač s kakaom ili štrudla s makom i štrudlu s jabukama.

Maris je dodala kako je više ekipa na terenu, te kako je uzorkovana hrana koju su djeca jučer jela ali i zatečena hrana.

- Uzrokovali smo brisove radnih površina, pribora i opreme, kao i brisove ruku, grla i nosa od zaposlenih servirki. Prve podatke imat ćemo za nekoliko dana - pojasnila je ona i dodala kako se sva mikrobiološka ispitivanja rade u laboratoriju Gradskog zavoda za javno zdravlje.