open-navfaktor-logo
search
Genocid
U petak presuda o odgovornosti Holandije za ubistva Srebreničana
Holandija priča da je ona zemlja pravde i prava – vidjet ćemo koliko su prihvatili svoju odgovornost, kazala je Munira Subašić
15.07.2019. u 17:12
get url
text

Vrhovni sud u Holandiji izreći će pravosnažnu presudu po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekla je da će majke prisustvovati izricanju ove presude i da očekuje da će se pravda zadovoljiti.

-Holandija priča da je ona zemlja pravde i prava – vidjet ćemo koliko su prihvatili svoju odgovornost. Prihvatili su kod predmeta Nuhanović i kod predmeta Mustafić. Ne mogu razlikovati da su jedni ljudi ovako stradali a drugi onako. Vjerovatno će i ove ljude koji su bili u Potočarima, u bazi UNPROFOR-a koji su prihvatili da su 30 posto odgovorni, valjda će prihvatiti i dalje - rekla je Subašić.

Iz advokatskog ureda Van Diepen Van der Kroef navode kako je više od 6000 članova porodice stradalih u Srebreničkom genocidu tužilo Holandiju 2007. godine, a Okružni sud u Haagu je 2014. godine utvrdio da je ova država odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Na ovu presudu porodice žrtava i država Holandija su uložile žalbu, a Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

U septembru 2013. Vrhovni sud je po tužbi Hasana Nuhanovića donio presudu po kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.