open-navfaktor-logo
search
Generacijski projekat
U Poljicu kod Lukavca planirana je izgradnja nacionalnog parka sjećanja i ponosa
Već godinama među mladim entuzijastama i patriotama sa područja općine Lukavac postoji ideja za realizacijom projekta "Nacionalni park ponosa, sjećanja i ljudskih vrijednosti BiH".
14.10.2020. u 08:15
get url
text
get url
text

Konačno, u posljednja četiri mjeseca napravljen je uži stručni tim koji je bio zadužen za detaljnu izradu projektnog prijedloga te koordinaciju i realizaciju na terenu. Tim čini više od 20 stručnjaka te udruženja sa prostora cijele BiH pod vodstvom pravnog nosioca - Udruženja planinara Svatovac '47, predsjednika Asima Muminovića te inicijatora i glavnih koordinatora Mirze Mujagića, Irfana Halilagića i Nermina Mustajbašića.

Glavni cilj projekta očituje se kroz njegov naziv, tj.  zasnovan je na očuvanju sjećanja te promociji ponosa i pozitivnih vrijednosti svih onih ličnosti koje su kroz različite sfere društvenog djelovanja i kroz historiju dale najviši doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine na njenom teritorijalnom, vojnom, odgojno-obrazovnom, kulturno-umjetničkom, naučnom ili sportskom planu. 

Širenje svijesti o domoljublju

Kroz viziju, park će postati centralno turističko i historijsko mjesto na području šire regije koje okuplja sportske rekreativce, turiste, učeničke i druge ekskurzije te mjesto gdje se širi svijest o domoljublju, moralu, pravdi, altruizmu, historijskim činjenicama, filantropizmu i najboljim primjerima ljudskih vrijednosti koje dolaze iz BiH. Razvit će se postojeći veliki potencijali izletišta Svatovac i Srnica uz izgradnju dodatnih kulturno-historijskih sadržaja (vezanih za nastanak i opstanak BiH) te brojnih zabavnih i sportskih sadržaja koji će potaći građane na duži i kontinuirani boravak u prirodi i u parku.

Svoje mjesto u parku imat će prvi put u historiji i osobe koje nisu posebno politički, kulturno-umjetnički, sportski ili naučno javno profilisane ali koje su ostavile snažan pečat u našem društvu te poslale neprocjenjiv životni primjer o patriotizmu, istinskim životnim vrijednostima, upornosti, moralnom i radnom odgoju te humanosti i altruizmu. Samo neki od primjera takvih osoba su: vojnik VRS-a Srđan Aleksić, srebrenička majka Hatidža Mehmedović, nana Fata Orlović, rudar Alija Sirotanović, djevojčica Mirsada Hadžić, poginuli navijači "Ljutih Krajišnika"- Vildan, Almir i Hasib, mali heroj Ismail Zulfić, nosioci svjetskih priznanja Irmela Peranović i Hasan Sejdinović, Britanac koji se spalio zbog skretanja pažnje na ubijanje djece u BiH – Graham Bramford, švedska novinarka Kristin Doktar koja je vratila Nobelovu nagradu za mir zbog dodjele te nagrade dokazanom fašisti i negatoru genocida Peteru Handkeu.

Pored njih, svoje mjesto u parku će svakako naći i sljedeće osobe iz različitih oblasti društvenog djelovanja BiH: Izet Nanić i svih devet heroja, Ivica Osim, Safet Sušić, Dino Merlin, Kemal Monteno, Davorin Popović, Zdravko Čolić, Safet Isović, Beba Selimović, Mirza Delibašić, Josip Pejaković, Meša Selimović, Abdulah Sidran, Danis Tanović, Nazif Mujić, Zaim Muzaferija, Jasmila Žbanić, Salih Brkić, Kulin Ban, Husein kapetan Gradaščević, Alija Izetbegović, Muhamed Filipović, Džemal Bijedić, Bogić Bogićević, različiti reprezentativci, udruženja navijača te brojne druge osobe iz BiH i TK. Svi prethodni, zbog svoje borbe, ljubavi prema BiH, iskrenih i konkretnih djela te samih ljudskih vrijednosti zaslužuju da se u našem društvu i šire spominju svaki dan te zaslužuju mnogo veće i značajnije mjesto u historiji BiH. O njihovom patriotizmu, veličini i djelima, sistemski planski i programski ćemo učiti našu djecu ali i sve one koji posjete BiH svaki dan, naveli su iz Odbora za park.

Na području "Nacionalnog parka BiH" naći će se i brojni turistički sadržaji, a samo neki od tih sadržaja su:

a) pored postojeća četiri spomenika, na dužini od 10km (Svatovac - Srnica) uradit će se još tri veća spomenika kojim će se predstaviti historijske ličnosti iz političkog i odbrambenog života te sporta, umjetnosti i kulture BiH kao i tematske postavke u vezi sa Srebrenicom - genocid, Prijedor - bijele trake, Tuzla - Kapija, Sarajevo - Markale, Višegrad - živa lomača...

b) uređene staze sa markacijama za rekreativni i extremni biciklizam

c) staze za džoging i šetnju

c) uređen veći broj kamping zona sa pratećim zabavnim sadržajima (sportski tereni za mali nogomet, odbojku, stoni tenis, badminton.., šadrvani, stolovi, klupe, igraonice u prirodi-tobogani, kućice, klackalice, ljuljaške, adrenalinski park i sprave za nature workout, vidikovac, veliki šank šadrvani sa detaljno planiranom uslugom za osvježenja i poslastice te dr...).

Programske posjete učenika

Vodit će se posebno računa o održavanju parka te su već sada formirani timovi sastavljeni od različitih udruženja građana i JU koji će raditi po godišnjem rasporedu. U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK bit će planirane obavezne sistemske i programske posjete učenika parku. Planirana je i konkretna programska organizacija brojnih manifestacija u parku tokom godine uz prisustvo najeminentnijih ličnosti.

Budžet za realizaciju projekta je 427.000KM, a ovisno od brzine prikupljanja novca realizacija će se podijeliti u dvije-tri faze.

Stručni tim je već obavio nekoliko sastanaka i prezentacija projekta sa ministrima, direktorima i predstavnicima većih firmi, predstavnicima Turističke zajednice općine Lukavac i TK, fondacijama iz dijaspore. Inicijatori su, kako ističu, naišli na oduševljenje i zadovoljstvo te su dobili obećanja za većom finansijskom podrškom projektu. Navode da se radi o generacijskom projektu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.