open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
U ponedjeljak moguća konkretna rješenja za deblokadu vlasti FBiH
Konkretna rješenja za otklanjanje blokada u Federaciji Bosne i Hercegovine mogla bi se pojaviti u ponedjeljak, nakon što su predstavnci parlamentarnih stranaka danas održali sastanak u zgradi Parlamenta FBiH.
10.12.2021. u 13:34
get url
text

Na sastanku o izmjenama Ustava FBiH bili su predstavnici HDZ-a BiH, SDA, SDP-a, SBB-a, DF-a, NiP-a i Naše stranke, te Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Žestoke rasprave: HDZ vrši pritisak na SDA i opoziciju iz FBiH, kako se ponašaju Palmer i Eichhorst

Diskusija se vodila o mogućnosti skidanja blokada sa uspostavljanja izvršne vlasti, odnosno Vlade FBiH, imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, nadležnostima Doma naroda.

Sastanak je organiziran u skladu sa razgovorima koje su prošle sedmice vodili izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst sa bh. političarima.

Prema informacijama nakon sastanka, do ponedjeljka bi svim učesnicima trebali biti dostavljeni materijali u vezi s iznesenim na današnjoj raspravi. Kako nam je rečeno, iz Delegacije EU-a su napomenuli da bi do ponedjeljka trebalo konkretizirati rješenja imajući u vidu da Palmer i Eichhorst ponovo dolaze u Bosnu i Hercegovinu iduće sedmice.

- U ponedjeljak bi mogla da se pojave konkretna rješenja po pitanju skidanja blokada - rečeno nam je nakon sastanka.

Podsjetimo da nakon Općih izbora 2018. godine nije formirana nova Vlada FBiH. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je izjavljivao da nema nove vlade prije izmjena Izbornog zakona. Blokirana je i popuna Ustavnog suda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.