open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
U ponedjeljak novi pokušaj uklanjanja SNSD-ovih blokada
Proces formiranja parlamentarnih komisija, podsjećanja radi, još nije okončan zbog blokada SNSD-a
29.09.2019. u 13:34
get url
text

U ponedjeljak, 30. septembra, zakazana je 2. sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u proširenom sastavu.

Članovi Kolegija u proširenom sastavu će, u skladu sa prijedlogom dnevnog reda sjednice koju je sazvao predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić, raspravljati o utvrđivanju preostalih prijedloga za izbor članova stalnih komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu su i dogovor o radu 2. sjednice Zastupničkog doma te tekuća pitanja.

Proces formiranja parlamentarnih komisija, podsjećanja radi, još nije okončan zbog blokada SNSD-a. Iz te stranke poručuju da će se blokade i nastaviti dok se ne formira novi saziv Vijeća ministara BiH, iako je prepreka u tom procesu upravo stav te stranke vezan za poštivanje Ustava, Zakona o odbrani BiH i relevantnih odluka Predsjedništva BiH u kontekstu NATO integracija naše zemlje.

Zbog SNSD-ovih blokada na čekanju su čak 30 prijedloga zakona, te niz međunarodnih ugovora koji još uvijek nisu ratificirani. Mnogi od tih ugovora odnose se na kreditne aranžmane potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekata širom BiH. Početak rada Parlamentarne skupštine BiH označit će i „odmrzavanje“ oko milijardu eura kreditnih sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.