U trenutku požara obje porodice su bile u kući, a samo pukom srećom izbjegnute su teže posljedice. Redžep Tanjo zadobio je manje opekotine na ruci, a pomoć mu je ukazana u Urgentnom centru Kantonalne bolnice.

- Negdje oko 23 sata čuo sam kod brata neku buku, mislio sam da ima goste. Kad sam izašao na verandu, vidio sam plamen. Brat Redžo bio je na terasi zarobljen, uzo sam merdevine i pomogao mu da siđe. Zadobio je opekotine, smješten je u bolnicu. Vatrogasci su gasili požar cijelu noć - kazao je Omer Tanjo.

Ističe da će biti prinuđeni pronaći privremeni smještaj jer je na stambenom objektu pričinjena velika šteta.

- Komšije su nudile smještaj i sinoć. Kompletan namještaj, sve što je bilo na spratu je izgorjelo, nema krova ni plafona. Prozori su se istopili. Nismo ovo u mogućnosti sanirati, ja sam penzioner - dodao je.

Pomoć su danas obećali predstavnici gradske uprave koji su bili na mjestu događaja.

- Požar je zaista napravio veliku štetu na gornjem spratu i krovu, a evidentna je i u prizemlju. Mi ćemo odmah poslati komisiju da ovo snimi jer jako je loše vrijeme i sanacija mora početi već od sutra. Mi ćemo dodijeliti određena sredstva u skladu s našim mogućnostima. Uputit ćemo i zahtjev prema Kantonalnom štabu civilne zaštite da i oni sufinansiraju, a po dosadašnjoj praksi, uvijek su izlazili u susret. U kratkom vremenu, ovo je peta kuća koja je gorjela i uglavnom su uzroci ljudski faktori, malo i nemarnost, ali šta je, tu je. Bitno je pružiti pomoć kako bismo olakšali ovim ljudima i stvorili im uvjete da mogu nastaviti živjeti u ovoj kući - kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Podrška porodicama Tanjo neće izostati ni od Mjesne zajednice iz koje su danas obećali pomoć u vidu akcije čišćenja zgarišta, a potom i za finansijsku pomoć.