- Molim Uzvišenog da nam ukaže svoju milost i da Bajram dočekamo u stanju koje će nam omogućiti bajramovanje bez rizika za naše zdravlje. Nadam se da ćemo pokazati odgovornost kada budemo znali kako ćemo klanjati bajram-namaz i da ćemo slijediti preporuke struke. Također se nadam da ta ograničenja neće narušiti radost Bajrama i da ćemo dostojanstveno obilježiti i Bajram i Dan šehida - bajramska je poruka reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića koju šalje preko magazina Stav vjernicima u Bosni i Hercegovini.

Reisul-ulema u ekskluzivnom intervjuu osvrnuo se na mnoštvo aktuelnih pitanja, poput epidemioloških izazova s kojima se susretala Islamska zajednica, a zatim i posljednje medijske bure koji se tiče održavanja mise u Katedrali u Sarajevu za žrtve Bleiburga.

Zubejda Gobeljić prva je kurra-hafiza u BiH. Profesorica odgoja u Behram-begovoj medresi u Tuzli, okončala je 12. maja 2020. godine šestogodišnje educiranje iz svih kiraeta i time stekla titulu prve kurra‑hafize u Bosni i Hercegovini. Ovaj poduhvat iznijela je do kraja uz pomoć najeminentnijeg stručnjaka kiraetske nauke u Bosni i Hercegovini, kurra-hafiza prof. dr. Dževada Šošića. O svom životnom putu i tome kako je postala hafiza, šta titula “kurra-hafiza” uopće znači, kako do nje doći i zašto je to toliko težak zadatak, kao i o brojnim drugim pitanjima Gobeljić govori za magazin Stav

Nedavno je završen projekt snimanja Korkutovog prijevoda Kur”ana na bosanski jezik. Audiozapis je snimljen u studiju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH. Izdavači su KZB "Preporod" i TV Hayat, a recenzenti prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Džemaludin Latić i prof. dr. Elvir Musić. Projekt je realiziran uz saglasnost Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Ovaj je projekt po mnogo čemu jedinstven, a posebno jer je riječ o prvom audiozapisu prijevoda Kur’ana u interpretaciji ženskog glasa. Cjelovit tekst Kur’ana čita dr. Amira Redžić. O ovom važnom projektu čitajte u novom broju Stava.

Kada su, ispalivši granatu s položaja na Ozrenu, pripadnici Vojske Republike Srpske počinili masakr na Kapiji u Tuzli 25. maja 1995. godine, među više od 200 ranjenika bio je i Tuzlak Admir Ikinić. Danas, 25 godina poslije masakra, s užasom se sjeća stravičnih, krvavih scena teškog ratnog zločina u kojem je ubijena 71 mlada osoba. Kada je ranjen, Ikinić je imao 18 godina. Posljedice ranjavanja trpi i danas. Zbog gelerom potrganih živaca, lijeva ruka mu ne funkcionira. Povodom godišnjice ratnog zločina Ikinić govori za Stav.

Godinama ispunjavamo ili pokušavamo ispuniti nekakve kriterije koje pred Bosnu i Hercegovinu postavlja Europska unija, da bismo jednog dana kao bili dio te velike zajednice naroda. U subotu navečer na ekranima bosanskohercegovačke televizije, a u prekrasno obnovljenoj Vijećnici, desilo se nešto gdje smo mi, koje svi tako rado minimiziraju, postavili standarde toliko visoko da u toj istoj Europskoj uniji trebaju dobro razmisliti kako ih uopće doseći. Desio se direktni TV prijenos koncerta na kojem je pjevao naš bulbul Amira Medunjanin, a samo uz pratnju gitare Boška Jovića. Bilo je to jedan sat i pet minuta čiste magije koja kao da se na nas spustila poput melema u ova gluha vremena direktno iz dženeta. O koncertu iz Vijećnice piše Ognjen Tvrtković.

Novi Stav donosi reportažu o nehumanim uvjetima u izbjegličkim kampovima u Grčkoj gdje se provodi teror nad djecom i maloljetnim migrantima. Uvjeti u kampovima u Grčkoj u kojima borave izbjeglice nisu ni blizu osnovnim uvjetima potrebnim za život neke osobe. Sama činjenica da u kampovima namijenjenim za približno šest hiljada osoba boravi više od trideset i pet hiljada izbjeglica dovoljno govori o mogućnostima i uvjetima za život.

U novom Stavu donosimo i priču iz Crne Gore. Demonstracije SPC-a u Pljevljima prije desetak dana pokazale su još jednom agresivnu stranu i cilj koji stoji iza srpske politike – obračun s Bošnjacima. Na protestu koji je održan iz revolta prema hapšenju svećenstva čule su se zastrašujuće prijetnje Bošnjacima. Srbi i SPC očito nikad neće oprostiti Bošnjacima Crne Gore što su odigrali ključnu ulogu na referendumu za osamostaljivanje i nezavisnost Crne Gore.

Ove i brojne druge zanimljive teme možete naći u novom broju Stava koji je u prodaji danas poslijepodne u Sarajevu a od četvrtka, 21. maja širom Bosne i Hercegovine.