open-navfaktor-logo
search
Predvodnici bh. ekonomije
U protekle tri godine ostvaren izvoz obuće iz BiH u iznosu od 273 miliona KM
Sa 85 posto udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu, iza proizvodnje koksnih peći
21.09.2018. u 13:55
get url
text
Proizvodnja obuće

Proizvodnja obuće u Bosni i Hercegovini u protekle tri godine generisala je prihod od 322 miliona KM od čega je 273 miliona KM ostvareno kroz izvoz, rezultat je analize Poslovnih novina i bonitetne kompanije LRC BIS.

Sa 85 posto udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu, iza proizvodnje koksnih peći, a sa 31. decembrom 2017. godine, ukupno 108 kompanija bavilo se ovom djelatnošću te upošljavalo 14.790 radnika i radnica.

Osim činjenice da predvodi cijelu bh. ekonomiju, proizvodnja obuće krucijalno utiče na manje bh. sredine s obzirom na to da top deset kompanija ove industrije dolazi iz gradova kao što su Tešanj, Kotor-Varoš, Teslić, Travnik, Novi Travnik i Prijedor.

- Korištenjem business intelligence sistema na godišnjem nivou, odnosno, ažuriranjem godišnjih finansijskih izvještaja, možemo doći do smjernica i putokaza gdje i u kojim industrijama bi trebalo poduzeti određene aktivnosti kako bismo unaprijedili poslovni ambijent. Također, ovo je važno zbog toga da kompanijama omogućimo da kroz poticaje i strategiju poboljšaju poslovni ambijent, ali i da te industrijske grane ostvare što bolje rezultate - istaknuo je izvršni direktor LRC BIS Emil Kučković, te naveo potrebu saradnje države i kompanija kako bi se kreiralo bolje poslovno okruženje. 

Vodeći privredni događaj u Bosni i Hercegovini – "100 najvećih u BiH", odnosno 31. dodjela priznanja najboljim kompanijama u Bosni i Hercegovini, održat će se 26. septembra u hotelu Hills u organizaciji Poslovnih novina i suorganizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz podršku LRC-a.

Na jednom mjestu okupit će se vodeći ljudi bh. privrede, koji stoje na čelu 800 malih, srednjih i velikih preduzeća koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.