open-navfaktor-logo
search
Zmajevi u gostima
U Rizeu šesti međusobni okršaj BiH i Turske
U dosadašnjih pet mečeva BiH ima dvije pobjede, kao i Turska, dok je jedan susret okončan neriješenim rezultatom
10.10.2018. u 13:55
get url
text

Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Turske u Rizeu će sutra od 19.30 sati odigrati prijateljsku utakmicu, što će biti šesti međusobni duel ove dvije reprezentacije.

U dosadašnjih pet mečeva BiH ima dvije pobjede, kao i Turska, dok je jedan susret okončan neriješenim rezultatom.

Prvi međusobni duel BiH i Turska su odigrali 16. augusta 2000. godine na stadionu Koševo, a bh. fudbaleri su slavili rezultatom 2:0. Pogotke za Bosnu i Hercegovinu postigli su Elvir Bolić i Marko Topić.

Naredni meč ove dvije selekcije odigrale su u sklopu kvalifikacije za EP 2. juna 2007. godine. Ponovo na Koševu i ponovo pobjeda BiH. Ovoga puta rezultatom 3:2. Ova utakmica će ostati upamćena po debiju Edina Džeke. Dijamant je tada postigao i spektakularan pogodak, a danas je najbolji strijelac u historiji reprezentacije BiH.

Bila je to i posljednja pobjeda Zmajeva u okršajima s Turskom.

Turci su u naredne dvije domaće utakmice upisali pobjede. Prvu u kvalifikacijama za EP u novembru 2007. sa 1:0, a potom i u kvalifikacijama za Mundijal godinu kasnije sa 2:1.

Posljednji put BiH i Turska su odmjerili snage 9. septembra 2009. godine na Bilinom polju u Zenici, a meč je završen 1:1. Mnogi se sigurno sjećaju fenomenalnog gola Sejada Salihovića iz slobodnog udarca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.