open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
U RS-u produženo važenje epidemioloških mjera do 1. februara
Štab za vanredne situacije RS-a održao je danas sjednicu kojom je predsjedavao komandant Štaba Radovan Višković, a na kojoj je produženo važenje ranije donešenih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa do 1. februara.
13.01.2021. u 16:58
get url
text

Zaključkom o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u RS-u u narednih 15 dana zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba odnosno svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode.

Zaključkom se obavezuju građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra. Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina, osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, te osobe koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

- Također, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava JZU Institut za javno zdravstvo RS-a za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja - navodi se u saopćenju iz Vlade RS-a.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U narednih 15 dana i dalje je ogranično radno vrijeme u periodu od 06 do 22 sata svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, kao i priređivačima igara na sreću, a od 22 do 06 sati dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

- Do 1. februara u periodu od 22 do 06 sati, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim firmama - navodi se u saopćenju i dodaje da su dozvoljene takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.