open-navfaktor-logo
search
Pozitivan i premijer
U Rusiji rekordan rast broja zaraženih koronavirusom
Rusija je danas prijavila rekordni dnevni porast broja potvrđenih slučajeva koronavirusa, dan nakon što je premijer Mihail Mišustin objavio da je pozitivan na novi virus i da će biti na bolovanju do oporavka.
01.05.2020. u 11:50
get url
text

Broj zaraženih u cijeloj zemlji porastao je za 7.933 osobe od četvrtka i sada iznosi 114.431, objavio je ruski Centar za krizno reagovanje na koronavirus.

Centar navodi da je u posljednja 24 sata umrlo 96 osoba s dijagnozom COVID-19, respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom. To je povećalo ukupni broj smrtnih slučajeva na 1.169.

Premijer Mišustin rekao je u četvrtak predsjedniku Vladimiru Putinu da mu je dijagnosticiran virus i da će se samoizolovati. Prvi potpredsjednik vlade Andrei Belousov obavljat će dužnost premijera u njegovom odsustvu.

Mišustin, koji je bio jedan od glavnih koordinatora ruskog odgovora na novi koronavirus, bio je prvi visoki ruski zvaničnik koji je javno rekao da ima virus.

Ruska epidemija je dobijala na intenzitetu sporije od mnogih drugih zemalja, ali su se slučajevi naglo počeli povećavati prošlog mjeseca i u četvrtak je bilo više od 100.000 zaraženih.

Iako Rusija ima najveći porast broja zaraženih, ona je do sada zabilježila daleko manje smrtnih slučajeva nego mnoge najteže pogođene zemlje.

Putin je upozorio da vrhunac epidemije tek treba doći, a vlasti navode da bi moglo doći do novog skoka u slučajevima ako se ukinu restriktivne mjere tokom perioda praznika rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.