open-navfaktor-logo
search
Traže puštanje Navalnyja
U Rusiji uhapšeno više od 3.800 demonstranata: Jedan se polio benzinom i zapalio
Tokom protesta u Rusiji slobode je lišeno više od 3.800 demonstranata, a masovni protesti širom zemlje održavaju se uz maksimalno pooštrene mjere sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).
31.01.2021. u 17:35
get url
text

Hiljade demonstranata su izašle na ulice brojnih ruskih gradova i protestiraju sa zahtjevom za puštanje na slobodu opozicionara Alexeija Navalnyja.

U nekoliko gradova, uključujući i Moskvu i St. Petersburg, izbili su i sukobi između demonstranata i policije, a stotine demonstranata je privedeno.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava javljaju da većinu demonstranata čine studenti i srednjoškolci, a da je policija uhapsila više od 3.800 demonstranta, uključujući i najmanje 82 novinara.

Među privedenim je i supruga opozicionara Yuliya Navalny.

Zbog strogih sigurnosnih mjera demonstranti su često mijenjali lokacije protesta, a okupili su se i ispred zatvora Matrosskaya Tishina.

Jedan demonstrant se u znak protesta polio benzinom i zapalio. Nakon intervencije prisutnih, teško povrijeđeni demonstrant je prebačen u bolnicu.

Većina glavnih saobraćajnica u centralnim dijelovima gradova su blokirane policijskim barikadama, restorani i kafeterije su zatvorene, a danas je zabranjena i prodaja alkoholnih pića u mnogim gradskim središtima.

Riječ je o protestima kakvi su na Navalnyjev poziv u Rusiji održani i 23. januara kada je privedeno blizu 4.000 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su protesti ilegalni i upućen je apel Rusima da ne učestvuju u takvim provokacijama.

Nakon što se u Nemačkoj oporavljao od trovanja, Navalny (44) je uhapšen u Moskvi po povratku u tu zemlju, 17. januara. Ruske vlasti su saopštile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine za pranje novca, za koju Navalny kaže da je politički motivisana.

Manje od 25 sati po povratku u Rusiju, sud u Moskvi je naredio da Navalny ostaje u pritvoru 30 dana i on se nalazi u čuvenom moskovskom zatvoru Matrosskaya Tishina.

{$galerijaFotografija}

 

Rusija protesti
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.