open-navfaktor-logo
search
Saradnja dva ministarstva
U Sarajevo sletio avion iz Švedske sa bh. državljanima: Obavljaju se pregledi i idu u karantin
Avion iz Švedske sa 82 bosanshohercegovačka državljana u 19.40 minuta sletio je na Sarajevski aerodrom. 
05.04.2020. u 20:21
get url
text

Putnici koji su večeras stigli u Sarajevo u prethodnom periodu boravili su u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Putnicima se po dolasku obavljaju pregledi a zatim će autobusima biti prevezeni u karantin na Bjelave i u Istočno Sarajevo. 

Povratak bh. državljana organiziran je u saradnji Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

- Međunarodni aerodrom Sarajevo još jednom je pokazao svoj značaj u kriznim situacijama, te ponovno opravdao naziv žile kucavice za cijelo bosanskohercegovačko društvo. Uz dopremu robe i lijekova koja se svakodnevno odvija i nakon obustave operacija za civilni promet, sarajevski aerodrom nastavlja igrati značajnu ulogu i u vraćanju bh. državljanja svojim porodicama - saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Nakon evakuacije bh. građana iz Italije, sa Međunarodnog aerodoma Sarajevo organiziran je još jedan vanredni let. U 13.00 sati sa sarajevskog aerodroma poletio je avion kompanije FlyBosnia prema Štokholmu na kojem je bilo 138 putnika, među kojima i šest beba. Prema informacijama Ambasade Švedske u Sarajevu, riječ je uglavnom o državljanima Švedske i drugih nordijskih zemalja, odnosno osoba sa pravom boravka u tim zemljama - navodi se u saopćenju.

Zaposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo poduzeli su sve predviđene higijensko-sanitarne mjere, uključujući dezinfekciju prtljaga, te su posebno poduzete mjere za zaštitu zaposlenika, prilikom prihvata i otpreme putnika.

- Zaposlenici MAS-a još jednom su pokazali svoju hrabrost i požrtvovanost u obavljanju izuzetno bitnih zadataka, neophodnih za očuvanje trgovinskih i humanitarnih veza sa ostatkom svijeta za vrijeme pandemije koronavirusa, poručili su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.