open-navfaktor-logo
search
Velike emocije
U Sarajevo stigla posljednja grupa hadžija
Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je u jutarnjim satima stigla posljednja grupa bosanskohercegovačkih hadžija, koja se u domovinu vraća nakon obavljanja pete islamske dužnosti, hadža.
20.07.2022. u 09:37
get url
text

Iz Džede do Istanbula realizovano je ukupno pet letova, a i iz Istanbula u Sarajevo jedan let više. Svi letovi su bili u 24 sata, a dolaskom jutrošnjeg aviona okončan je dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

Hafiz Maid-ef. Ibrahimović, jedan od vodiča, izjavio je da su hadžije obavile sve obrede na vrijeme i u skladu s propisima, te da su se u domovinu vratile sretne.

- Hadžije su bile prezadovoljne organizacijom. Vodiči su uradili svoj dio posla, zaista smo se trudili da damo sve od sebe i da hadžijama olakšamo koliko god je moguće. Emocije naših hadžija su velike, i molimo Dragog Boga da ponovo ugledamo Kabu - kazao je hafiz Ibrahimović.

Hadžije koji su doputovale iz Saudijske Arabije dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

- Utisci se ne mogu opisati, to se mora doživjeti. Teško je pričati poslije svega što su naše oči gledale. Na putu nije bilo nikakvih problema - izjavio je hadžija Enver Velić iz Konjević Polja. 

Hadžije su po dolasku iskazale zadovoljstvo i uputile riječi hvale za ovogodišnju organizaciju hadža.

 - Fascinantno je sve ovo što smo doživjeli. Prezadovoljan sam organizacijom, cijelim programom, bez primjedbi sam. Svi koji mogu neka se upute na hadž, predivan osjećaj - kazao je hadžija Bakir Mašić iz Zenice.

​Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ), obavilo 996 vjernika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.