open-navfaktor-logo
search
Vrijeme u BiH
U Sarajevu atmosferski pritisak jutros viši od normalnog
Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su rekli da je atmosferski pritisak jutros iznosio 950 milibara
03.11.2018. u 09:26
get url
text

Danas će uglavnom preovladavati oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva na istoku, sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini očekuje se djelimično razvedravanje. Ponegdje u Bosni je moguća slaba rosulja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Ukazuju da je jutros atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 950 milibara, za osam milibara je viši od normalnog i sporo raste.

- Povišen atmosferski tlak u ovakvim omjerima ne znači ništa za građane. Zapravo, on je pokazatelj stabilizacije vremena. Znači nema padavina. Da je on za 20, 30 ili 50 milibara viši od normalnog, onda bi to nešto značilo. Kada atmosferski pritisak pada, to nam pokazuje da se nešto događa u atmosferi, da će doći do promjene vremena - objasnila nam je Ismira Ahmović, dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Sutra će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od sedam do 12, na jugu od 14 do 18, a najviša dnevna temperatura od 16 do 22, na jugu do 25 stepeni.

U ponedjeljak poslije podne padat će slaba kiša u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od osam do 13, na jugu od 14 do 17, a najviša dnevna od 14 do 20 stepeni.

Što se tiče biometeoroloških prilika, one su relativno povoljne. Mada, izraženija naoblaka će uzrokovati slabije tegobe kod meteoropata. Stabilnije vrijeme bez osjetnijih temperaturnih oscilacija ipak će ugodno djelovati na većinu populacije. Sa dolaskom noći opšta slika dodatno će se poboljšati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.