Četvrtak, 24.09.2020.

Bez incidenata

U Sarajevu održan protest LGBTIQ zajednice, učesnici se razišli sa Trga BiH

Poručili su da im je dosta svakodnevnog ponižavanja i tjeranja u četiri zida

U Sarajevu je održan protest LGBTIQ zajednice pod sloganom "Ima izać'".  Protest je održan bez incidenata, a policija je adekvatno odgovorila zadatku koji je bio stavljen pred njih.

U povorci koja se kretala od Vječne vatre Titovom ulicom do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru bilo je više stotina učesnika, a neke procjene govore da je u povorci učestvovalo i do tri hiljade osoba, koji su nosili brojne transparente, poput zastava duginih boja. Uzvikivali su neprestano slogan "Ima izać'" te pjevali dobro poznatu pjesmu "Ay Carmela". 

Tokom povorke glavna ulica bila je blokirana kao i sve prilazne. Osiguvaralo ju je više od 1.000 uniformisanih policajaca, veliki broj policajaca u civilu i sve to uz podršku antisnajperske jedinice i zaštitara.

Učestvovao je i američki ambasador Eric Nelson čije je priključenje povorci propraćeno gromoglasnom podrškom. Jedan od učesnika iz Londona s kojim smo razgovarali nam je rekao da je porijeklom pola iz Srbije, a pola iz Hrvatske. Došao je podržati LGBTIQ zajednicu u Sarajevu odjeven u haljinu. On je rekao da će današnja povorka napraviti pomaka, ali da to sutra neće ništa značiti.

-Jedan dan biti slobodan naspram 365 dana u Bosni nije neki uspjeh. Poenta je da svih 365 dana budemo slobodni, da na ulicu izađemo odjeveni onako kako to želimo - naveo je.

Pjevač Božo Vrećo je dodao da je danas važan dan za sve one koji žele biti u svojoj koži.

-Ovo je važan dan za nas koji želimo da volimo koga naše srce izabere i važan događaj za sve nas koji prihvatamo različitosti. Danas je velika proslava ljubavi - rekao je Vrećo.

Prvi bh. protest LGBTIQ zajednice, prema riječima organizatora, simbol je slobode okupljanja i jednakosti LGBTIQ populacije. Poručili su da im je dosta "svakodnevnog ponižavanja i tjeranja u četiri zida".

Jedan od članova organizacionog odbora Branko Ćulibrk u svom govoru na trgu BiH je kazao da "ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTIQ osoba". On je zahvalio  svima koji su došli.

-Hvala što ste s nama izašli na ulice Sarajeva u borbi za ravnopravnost svih građana i građanki BiH. Mi, lezbejke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku - ustvrdio je Ćulibrk te dodao: 

-Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas.

Lejla Huremović, članica organzacionog odbora, također se obratila na kraju protesta. 

-Danas, više nego ikada do sad mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive - rekla je. 

Ona je istakla da osobe iz ove populacije "čak i porodice ignorišu, zaključavaju ih u kuće ili tjeraju iz kuće".

- Nad nama se vrši nasilje, tjeraju nas da budemo to što nismo. U školi i na fakultetu ne smijemo reći koga volimo - ustvrdila je ona, ističući da neki profesori čak i javno izražavaju negativan stav spram ove populacije. 

Organizatori su izrazili nadu da će ovaj protest biti povod za promjene u društvu kada je u pitanju LGBTIQ populacija. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh