open-navfaktor-logo
search
Svečanost
U Sarajevu održana promocija 10. klase podoficira Oružanih snaga BiH
U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Sarajevu u petak je održana svečanost povodom promocije 10. klase podoficira OS BiH u profesionalnu vojnu službu.
09.06.2023. u 13:17
get url
text

{$galerijaFotografija}

Svečanoj ceremoniji promocije podoficira O SBiH prisustovao je ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenicima, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima, komandanti brigada i komandi OS BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, NATO Štab Sarajevo i EUFOR.

Helez je izjavio je da su današnjom ceremonijom promovisali 10. klasu podoficira koji su iz ranga vojnika prešli u rang podoficira, čime se nastavlja osposobljavanje OS BiH.

- Ova klasa podoficira broji 59 pripadnika, od toga 50 muškaraca i devet žena, tako da i taj standard, koji pred nas stavljaju predstavnici NATO saveza, ispunjavamo. To će se u budućnosti popravljati u korist žena. Čast i zadovoljstvo je što Oružane snage BiH prate standarde NATO saveza i svakim danom su sve operativnije i sve sposobnije. U zadnje vrijeme imamo i finansijsku potporu od međunarodnih organizacija, posebno kada je u pitanju odbrambeno-sigurnosni sistem. Na samitu u Madridu dobili smo pomoć od oko 54 miliona eura i to polako počinje da dolazi, čime će OS BiH biti spremnije i sposobnije da odgovore svakom zadatku koji generali i politika pred njih postave - rekao je Helez.

Generalpukovnik Mašović izjavio je da ovakve promocije predstavljaju jednu od najbitnijih potreba OS BiH, a to je permanentno popunjavanje i dobijanje što kvalitetnijeg kadra za potrebe OS BiH.

- Ono što je najbitnije u svemu ovome jeste da svih ovih 59 kandidata koji su bili na obuci i uspješno je završili su ustvari pripadnici OS BiH koji su primljeni u kategoriju vojnik i koji su kroz svoj rad, profesionalizam, entuzijazam, posvećenost ustvari pokazali da su zaslužili da budu prevedeni iz kategorije vojnika u kategoriju podoficira - kazao je Mašović.

Istakao je da ovim žele pripadnicima OS BiH koji su pokazali vrhunske rezultate u svom radu kao vojnici, dati nove mogućnosti.

- Mi, unutar BiH, nemamo akademije, ali imamo centre za obuku i kroz ove centre i unapređenje kapaciteta centara za obuku kreiramo kadar koji je potreban OS BiH. Danas su to podoficiri, sutra su oficiri - naglasio je Mašović, dodavši da do kraja ove godine očekuju prijem dodatnih 140 podoficira u profesionalnu vojnu službu.

Vodnik Igor Samardžić, koji dolazi iz 2. bataljona 4. brigade iz Bileće, jedan je od onih koji je završio podoficirsku obuku u Travniku. Kako je kazao, iza vodnika je 12 teških i izazovnih sedmica u koje su uložili mnogo truda, rada i odricanja kako bi bili promovisani u podoficire OS BIH.

- Od prošlih klasa imao sam saznanja o obuci i tematskim sadržajem obuke. Bio sam spreman da odgovorim na sve izazove koji su bili postavljeni. Došli smo do nivoa da smo spremni da vodimo brigu o ljudima, odnosno da vodimo vojnike do izvršenja njihovih zadataka - rekao je Samardžić.

Vodnik Sunčica Cernat iz Sarajeva, koja je u vojsci od 2011. godine, poručila je svima koji vole taj poziv, da se što prije prijave na svaki konkurs.

- Ovo je nešto najljepše što sam mogla izabrati u životu i ponosna sam na sebe i 10. klasu ovih podoficira koji su svi prošli na preporuku. Bili smo, da ne zvuči žargonski, u škripcu s godinama. Naš prosjek je bio deset godina rada u službi. Zahvalila bih se svim instruktorima u Travniku na prenesenom znanju, na njihovoj volji da nam pomognu u svakom momentu - kazala je Cernat.

Promocija podoficira OSBiH - 9. 6. 2023.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.