open-navfaktor-logo
search
Najhumaniji projekat
U Sarajevu organizovana akcija šišanja "Moja kosa tvoja kosa"
Danas Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" u Sarjevo City Centru održava javnu akcija šišanja od 11 do 17 sati u sklopu projekta "Moja kosa tvoja kosa".
09.10.2022. u 12:43
get url
text

Projekat "Moja kosa tvoja kosa" jedan je od najhumanijih projekata u BiH i šire. Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" u sklopu ovog projekta izrađuje perike od prirodne kose i daje ih na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose.

- Prvi segment projekta ima za cilj poboljšanje emocionalnog i psihičkog zdravlja hematoonkoloških pacijenata, te reintegraciju ranjivih skupina u porodicu, školu i širu zajednicu obezbjeđivanjem medicinskih perika. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu – ističu iz Udruženja.

Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka" građani u toku cijle godine doniraju kosu. Međutim, javna akcija uvijek izazove najjače emocije, koje često izazovu suze radosnice. Posebno su jake emocije djece koja doniraju kosu za svoje oboljele vršnjake.

- Nakon što donirate kosu, ona se evidentira i sortira, a potom dezinficira procesom kuhanja, tretira šamponom i regeneratorom, te ispire mlakom vodom. Nakon toga se dva dana suši na zraku. Na kraju se kosa klasira, češlja i slaže po dužinama, boji i kvaliteti. Svaki rep se koncem sveže na vrhu, na glavi repa. Ovako pripremljena kosa se koristi za izradu perike, dok sama izrada jedne dječije medicinske perike traje u prosjeku između 50 i 60 sati, a potroši se oko 500 grama prethodno pripremljene prirodne, hemijski netretirane ljudske kose od šest do osamnaest različitih donatora (ovisno o tipu perike). Boju i dužinu biraju naši korisnici na osnovu svojih fotografija prije gubitka kose - pojašnjavaju iz Udruženja.

Da biste donirali kosu, vaša kosa mora biti potpuno priroda, nefarbana i netretirana. Dužina dijela kose treba biti minimalno 30 cm, a prije samog šišanja ona teba biti čista i suha.

{$galerijaFotografija}

Pored javne akcije šišanja na platou ispred SCC-a će se dešavati humanitarna akcija, gdje će svi građani, koji ne ispunjavaju uvjete za doniranje kose, moći kupiti bio razgradivi crveni balon u vrijednosti od 5 KM ili bedž, te na taj način podržati projekat Moja kosa tvoja kosa.

Prva javna kampanja doniranja kose za potrebe dječijih perika održana je u Sarajevo City Centru, 15. februara 2017. godine na međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. U 2018. godini održane su kampanje u Tuzli, Bihaću, Vitezu, Tešnju, Zenici, Banja Luci, Mostaru i Sarajevu, a 2019. godine u Velikoj Kladuši, Žepču, Kaknju i ponovo u Sarajevo City Centru.

Doniranje kose, SCC, "srce za djecu", 09.10.2022
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.