Više od 100 najeminentnijih stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta prisustvuje ovogodišnjem dvodnevnom simpoziju koji je prilika za mnoga unapređenja znanja iz ove oblasti. 

Simpozij je otvorio prof. dr. Lakshmi N. Yatham, predsjednik Svjetske federacije udruženja za biološku psihijatriju (World Federation of Societies of Biological Psychiatry), koji je prisutnima na ovogodišnjem simpoziju uputio videoporuku s izrazima zadovoljstva i čestitkama Udruženju biološke psihijatrije / psihofarmakologije FBiH, ističući da će već naredne godine biti prisutan na 14. simpoziju. 

Udruženje za biološku psihijatriju i psihofarmakologiju FBiH registrovano je 14. marta 2006. godine, zahvaljujući tadašnjem prvom predsjedniku Udruženja, prof. dr. Abdulahu Kučukaliću, koji je danas bio posebno emotivan i ponosan što Udruženje nastavlja razmjenjivati naučna istraživanja.

- Kao mladi psihijatar i pod inicijativom profesora, shvatio sam da rad u udruženjima daje afirmaciju, a afirmacija je stvaranje osnove za učestvovanje u raznim projektima jer povezivanje i konekcija daju doprinos struci i razvoju mladih generacija. Upravo ovo udruženje je bilo prvo od svih susjednih zemalja koje je postalo članom Svjetskog udruženja za biološku psihijatriju - rekao je profesor Kučukalić.

Inače, Udruženje, kao i svaki individualni član, punopravni je član Svjetske federacije udruženja za biološku psihijatriju (World Federation of Societies of Biological Psychiatry). 

Sve prisutne pozdravila je i predsjednica Udruženja biološke psihijatrije / psihofarmakologije FBiH (UBPPFBiH), prof. dr. Amra Memić-Serdarević.

- Cilj nam je da pokušamo ostvariti saradnju s drugim sličnim udruženjima uglednih internacionalnih asocijacija, poput Evropske nacionalne asocijacija, ali i održati saradnju, između ostalog, s udruženjima psihijatara u BiH. Očekujemo da se danas predstave najnovija saznanja iz biološke psihijatrije naše zemlje, regije i inostranstva - rekla je profesorica Memić-Serdarević, saopćilo je Udruženje za biološku psihijatriju i psihofarmakologiju FBiH.