U Sarajevu otvorene izložbe potresnih fotografija o genocidu u Srebrenici

Objavljeno: 10.07.17 u 17:28

Uoči obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo danas su otvorene izložbe fotografije "Masovne grobnice u BiH" i "Srebrenica".

 

Izložbe koje svjedoče o dešavanjima u periodu agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, piše Anadolija.

Izložbe su otvorene u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo u saradnji s Muzejom Sarajeva i Historijskim muzejom BiH povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izložbu "Srebrenica" čine fotografije britanskog forenzičkog fotografa Tima Lovelessa nastale 1999. i 2000. na lokacijama masovnih grobnica u kojima su pronađene žrtve genocida u Srebrenici.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, istaknula je da su Lovelessove fotografije svojevrsni dokazi o izvršenim zločinima u julu 1995. godine, kao i dokazi u postupku dokazivanja krivice odgovornih za genocid.

- Mislimo da je jako važno da ovakve fotografije, historijske, dokumentarne fotografije ostanu vječno pohranjene i dostupne budućim generacijama. Historijski muzej BiH svakako ima zadatak da obilježava i važne datume, podučava i poziva na sjećanje - kazala je Hašimbegović.

Dodala je da je u Historijskom muzeju BiH danas postavljena umjetnička instalacija kiparice Elme Čaušević Mujezinović koja na umjetnički način govori o problemu i izazovima suočavanja s prošlošću i ovako važnim datumom kao što je 11. juli.

U holu Općine Novi Grad postavljena je i izložba "Masovne grobnice u BiH" koja je realizirana u saradnji Muzeja Sarajeva i Instituta za nestale osobe, a svjedoči o stradanjima Bošnjaka u BiH.

Ova izložba je nastala u julu 2009. godine, a u povodu obilježavanja Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici i bila je postavljena u auli, tada još uvijek razrušene Vijećnice.

Na dirljivoj izložbi posjetioci imaju priliku da pogledaju 16 potresnih fotografija sa istraživanja i iskopavanja masovnih grobnica širom BiH koje je na raspolaganje stavio fotograf Muhamed Mujkić uz stručnu pomoć Amora Mašovića.

Izložbe će se moći pogledati u holu i galeriji Općine Novi Grad do četvrtka, 13. jula, u periodu od devet do 16.30 sati.