open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
U Sarajevu počela Trka za demokratiju: Učestvuje oko 500 takmičara
Start trke bio je ispred Ambasade Republike Turske u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu
14.07.2019. u 10:47
get url
text

U sklopu obilježavanja godišnjice od državnog udara u Turskoj kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti 15. jula 2016. godine, u Sarajevu je počela treća Trka za demokratiju, javlja Anadolu Agency (AA). 

Start trke bio je ispred Ambasade Republike Turske u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu, a učestvuje oko 500 trkača. 

Trka je organizirana u dvije kategorije, muškoj i ženskoj, a donja starosna granica je deset godina. Učesnici trebaju za najviše sat vremena istrčati dionicu od 3,5 kilometara, s polaskom ispred Turske Ambasade prema hotelu Bristol i Elektroprivredi, do kraja Vilsonovog šetališta, gdje će se okrenuti i trčati nazad cijelim Vilsonovim šetalištem do drugog kraja šetališta odnosno do mosta Suade Dilberović, gdje se također okreću i trče nazad do cilja - Turske Ambasade. 

{$galerijaFotografija}

Za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji bit će dodijeljene novčane nagrade, za prvo mjesto 300 KM, drugo mjesto 200 KM, a treće 100 KM. Projekat su podržali Ambasada Republike Turske u BiH, ZiraatBank, TIKA-Turska agencija za koordinaciju i saradnju, Yunus Emre Institut, Natron-Hayat te Fondacija Maarif. 

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc tom prilikom kazao je kako je riječ o trci koja se tradicionalno održava. Tokom izjave za medije Koc je podsjetio na pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. 

-Tog dana je BiH bila uz nas. Podržavali su nas i probdjeli noć. Prva podrška pristizala je iz Bosne i Hercegovine. Nismo to zaboravili - rekao je Koc. 

{$galerijaFotografija}

Smatra kako je kod ovakvih izdajničkih pokušaja izrazito važno jedinstvo i zajedništvo. Osvrnuo se i na značaj borbe protiv FETO-a jer je ona opasnost ne samo Tursku, nego i BiH ii šire. Supruga ambasadora Pinar Koc kazala je kako su veoma uzbuđeni što su danas tu. Podsjetila je kako se godišnjica 15. jula nizom aktivnosti održava i u BiH. 

-Danas smo tu povodom jedne veoma lijepe trke. I vremenski uslovi su se poboljšali - rekla je Koc koja je svima poželjela uspjeh. 

Trka za demokratiju 14.07.2019
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.