open-navfaktor-logo
search
Svjetska premijera
U Sarajevu predstavljena "Srebrenica" Mersada Berbera: Veliki slikar na kolekciji radio do posljednjeg dana života
U Umjetničkoj galeriji BiH, večeras je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, otvorena izložba "Srebrenica" velikog bh. slikara Mersada Berbera.
26.10.2020. u 20:39
get url
text

- Večeras ćemo se prisjetiti još jednom svake od 8.372 žrtve srebreničkog genocida koje su mučki ubijene. U promociji istine o patnjama i stradanjima nevinih kroz historiju dali su i umjetnici. "Srebrenica" Mersada Berbera, čije djelo odavno pripada svjetskoj sceni, univerzalno je svjedočanstvo o genocidu s kraja 20 stoljeća. Pred nama je jedna velika izložba, možda i najznačajnija koju je Berber ostavio iza sebe, sa željom da zlo napokon bude zaustavljeno. Da se više nikome i nikada ne ponovi Srebrenica. U to ime otvaram večerašnju izložbu - kazao je predsjedavajući Džaferović.

U pitanju je svjetska premijera 40 slika selektiranih iz Berberove monografije "Srebrenica", na kojim je naš cijenjeni umjetnik radio do posljednjeg dana svog života, s namjerom da odgovori na veliku ljudsku tragediju s kraja 20. stoljeća. 

Kroz formu alegorije ispričao je priču o genocidu čiji su junaci figure preuzete iz mitova, ali i stvarnog života. Tu se preklapaju slike mrtvačkih glava i leševa s nekim sasvim drugim i dalekim svijetom mitova, legendi, sjećanja na jednu, na neki način, zaboravljenu zemlju – Bosnu.

- Ovo je kapitalno djelo mog oca kao trajno svjedočanstvo da se genocid nikada ne ponovi - kazao je Ensar Berber, sin velikog bh. slikara.

{$galerijaFotografija}

Izložba se održava u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a njeno predstavljanje nakon Sarajeva, planirano je za Istanbul i Washington. 

Izložba Mersada Berbera u Vijećnici, 26.10.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.