open-navfaktor-logo
search
Rješavanje opstrukcija
U Sarajevu sastanak čelnika SDA, SNSD-a i HDZ-a sa zvaničnicima MMF-a
Danas će u Sarajevu biti održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
11.04.2020. u 10:12
get url
text

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izrazio nadu da će taj sastanak, kako je kazao, otkloniti nesporazume oko aranžmana s MMF-om i "zaustaviti medijsko dezinfomiranje od strane dužnosnika SDA".

Pismo namjere MMF-u, koje je preduvjet da naša zemlja dobije 330 miliona eura pomoći za borbu protiv pandemije koronavirusa, nisu potpisali upravo zvaničnici HDZ-a BiH, državni ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.


VEZANI TEKST - Pet potpisa, dva nedostaju: Dokument koji dokazuje da HDZ blokira 330 miliona eura za BiH

HDZBiH, podsjetit ćemo, insistira da u Pismo namjere budu uključeni i kantoni, što nije praksa pri ugovaranju aranžmana sa MMF-om. U međuvremenu su i predstavnici međunarodne zajednice, poput Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Delegacije Evropske unije u BiH, uputili poziv domaćim vlastima da što prije postignu dogovor o ovom veoma važnom pitanju.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić u petak su uputili poziv državnom ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi da bez odlaganja potpiše i pošalje Pismo namjere MMF-u.

Svi članovi Fiskalnog vijeća BiH su, podsjetit ćemo, potpisali Pismo namjere, osim zvaničnika HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.