U Sarajevu se osniva nova srednja škola

Objavljeno: 19.05.17 u 20:27 Autor: M. A.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici sljedeće sedmice razmatrat će Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za osnivanje nove privatne srednje škole u glavnom gradu BiH.

Škola će biti na Vracama u iznajmljenom objektu gdje su ranije bili smješteni Međunarodna osnovna škola i Koledž Sarajevo
Škola će biti na Vracama u iznajmljenom objektu gdje su ranije bili smješteni Međunarodna osnovna škola i Koledž Sarajevo

Radi se o četverogodišnjoj školi "Maarif Koledž", koja će se nalaziti na Vracama u iznajmljenom objektu gdje su ranije bili smješteni Međunarodna osnovna škola i Koledž Sarajevo.

Zahtjev za osnivanje ove srednje škole Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo podnijela je Fondacija za razvoj obrazovanja. Kako su pojasnili školi je ovo ime dato, jer na arapskom maarif znači znanje.

- Maarif Koledž u trajanju od četiri razreda, zajedno sa vrtićem “Kid IUS“, Prvom privatnom školom “Isa-beg Ishaković“ i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS), će zaokružiti cjelinu koja će se baviti odgojem i obrazovanjem djece, učenika i studenata od predškoslkog do visokoškoskog nivoa sa ciljem dostizanja svjetksih i evropskih standarda u oblasti obrazovanje – navedeno je u zahtjevu Fondacije.

Ova srednja škola će, kako kažu, omogućiti mladima da steknu dovoljno znanja, vještina i kompetencija da se mogu uključiti na tržište rada neposredno nakon završenog srednjeg obrazovanja ili da nastave obrazovanje na visokoškolskim ustanovama bilo gdje u svijetu.

- Osnivač se opredijelio za osnivanje srednje škole gimnazijskog tipa u kojoj će se objediniti klasična gimnazija i stručno obrazovanje iz oblasti informacionih i komunikacijskih tehnologija i dizajna sa akcentom na praktičnu primjenu znanja, a koje omogućava primjena Cambridge programa – ističu iz Fondacije.

Dodaju da je jedan od razloga za osnivanje ove škole i zahtjev roditelja učenika koji završavaju OŠ “Isa-beg Ishaković“ da njihova djeca nastave srednjoškolsko obrazovanje po Cambridge programu.

Učenici ove škole moći će birati dva izborna područja, informacione i komunikacijske tehnologije, te vizuelne komunikacije i dizajn.

Ekspertna komisija jednoglasno je potvrdila društvenu opravdanost ovakve srednje škole u Sarajevu, te se za njeno konačno osnivanje čega odluka Skupštine KS.