U Sarajevu tradicionalna "Šetnja za dijabetes": U BiH oko 336.000 oboljelih, sačiniti jedinstveni registar

Objavljeno: 14.11.17 u 15:56

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa danas se obilježava i u Bosni i Hercegovini u organizaciji Saveza dijabetoloških udruženja u BiH. U sklopu kampanje pod nazivom “Odgovornost”, cilj je skrenuti pažnju na težak položaj oboljelih od dijabetesa.

Broj oboljelih u porastu, potrebna stalna edukacija
Broj oboljelih u porastu, potrebna stalna edukacija

 

- Prema statističkim podacima svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest, a nažalost takva situacija je i u BiH. U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest - kazao je Predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić.

U preporukama koje su upućene Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, pored ostalog se podsjeća na neprovođenje Rezolucije o dijabetesu koja je usvojena 2012. godine kao i Strategije borbe protiv dijabetesa 2014-2014.

U pismu se navodi da se dijabetološka zaštita ne provodi jednako u svim kantonima, te da “osim lošeg zdravstvenog sistema, položaj oboljelih otežava i farmaceutski lobi, ali i nedovoljan broj dijabetologa i neadekvatna edukacija oboljelih za samostalno vođenje kontrole dijabetesa”.

Državni i entitetski savezi dijabetičara traže odgovornost zdravstvenih institucija da poštuju usvojene rezolucije i strategije, te da se djeci i trudnicama s dijabetesom osiguraju inzulinske pumpe i kontinuirani mjerači glukoze, čime bi se broj uboda mjesečno s oko 300, smanjio na 15-20 uboda.

- Takođe, dijabetološka udruženja, pored ostalog traže i da se oboljelima omoguće osnovni lijekovi i trakice za mjerenje šećera u krvi, da svi oboljeli imaju jednaku dijabetološku zaštitu, ali i da se sačini Registar oboljelih od dijabetesa kako bi se mogli stvoriti realni programi rada na osnovu realnih potreba oboljelih - kazao je Mujić.

Istakao je da je dijabetes u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti.

Kaže da, prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 milliona osoba boluje od dijabetesa (jedna od 11 odraslih osoba).