open-navfaktor-logo
search
Sjednica još traje
U Skupštini KS "cirkus i pijaca", jedni drugima uzvikivali "sram te bilo, sram i tebe bilo"
Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održava se danas, a razmatra se Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i Prijedlog odluke o izvršenju finansijskog plana za 2022. godinu.
19.04.2022. u 13:10
get url
text

Dok zastupnici u Skupštini KS zasjedaju, ispred zgrade su članovi Sindikata radnika u zdravstvu koji protestuju jer nisu potpisali sa Vladom KS granski kolektivni ugovor.

Isti ti članovi sindikata, odnosno članovi pregovaračkog tima su tražili da se obrate zastupnicima u Skupštini KS, a prije glasanja za davanje saglasnosti na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja. Međutim, problematiziralo se to što nisu podnijeli zahtjev na način kako to propisuje Poslovnik Skupštine KS.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici i dalje ispred zgrade Vlade KS, posjetili ih Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović

Zastupnica Bibija Kerla kazala je kako se ovim ljudima treba dati prilika da se obrate iako nisu podnijeli zahtjev po propisima podsjećajući kako to ne bi bio prvi slučaj.

Reagirala je zastupnica Jasna Duraković kazavši kako se Skupština KS pretvara u cirkus i pijacu i da se tako nešto ne može dopustiti, te da se rad Skupštine opstruira.

Zastupnik Mahir Dević bio je stava da treba da se dozvoli članovima sindikata da se obrate.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je kazao da nastavljaju dalje sa radom te da se zahtjev odbija jer je nepotpun.

Burno su reagirali i članovi pozicije i opozicije.

- Sram te bilo, sram i tebe bilo – pljuštalo je sa obje strane, te je zatražena pauza od 15 minuta.

U nastavku sjednice uslijedile su "teške riječi" i vrijeđanje zastupnika. 

Predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić je ničim izazvan kazao zastupniku Harisu Zahiragiću dok je postavljao pitanje ministru zdravstva KS Harisu Vraniću, da se kada dođe kući pogleda u ogledalo da vidi kako izgleda.

- Šta vam to treba značiti, šta vam to treba značiti. Pogledajte vi sebe - reagirao je Zahiragić a zatim mu je isključen mikrofon.

- Bože sačuvaj, trebali bi reagirati kada na ovakav način postupaju - kazao je Zahiragić te nastavio čitati pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.