open-navfaktor-logo
search
Uznemirujući podaci
U slovenačkim planinama ove godine već 22 mrtvih
Do sada je 22 ljudi umrlo u sezoni planinarenja u Sloveniji, objavila je u petak spasilačka služba. Spasioci su u gotovo 400 intervencija izvukli 216 ozlijeđenih i onih koji su doživjeli srčani udar. 
13.08.2021. u 19:46
get url
text

Hitna služba je upozorila planinare da moraju imati plan i potrebnu opremu te da ne smiju precjenjivati svoje fizičke sposobnosti.

- Nije dobro što na terenu još uvijek susrećemo onemoćale planinare koji se ne mogu vratiti u dolinu putem kojim su došli ili se to ne usude, a među njima je dosta onih iz alpskih država za koje bi se očekivalo da imaju planinarsko iskustvo i svijest", kažu spasioci.

U slovenskim planinama koje godišnje imaju do milion i po posjetitelja smrtno nastrada u prosjeku tridesetak ljudi.

Uz ozlijeđene ili poginule na skijanju i spuštanju padobranima ili motornim zmajevima, planinari stradaju prilikom otklizavanja ili odrona kamenja, a pet do deset smrti dogodi se zbog srčane kapi.

Planine su dio slovenske turističke ponude koju promoviraju političari, posebno premijer Janez Jnaša, oduševljeni alpinist.

On je ove godine, uoči početka slovenskog predsjedanja EU-om, na najviši vrh Triglav vodio austrijskog kolegu Sebastiana Kurza i Josepa Borrella, povjerenika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.