open-navfaktor-logo
search
Nakon obustave
U Sloveniji džamije otvorene od sutra, u Hrvatskoj džuma i teravih-namaz od 8. maja
Ponovno obavljanje vjerskih obreda u džamijama i mesdžidima u Sloveniji počinje u ponedjeljak, 4. maja, stoji u uputustvu Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji.
03.05.2020. u 16:37
get url
text

Islamska zajednica u Sloveniji podsjeća da je 13. marta obustavila obavljanje zajedničkog namaza i drugih vjerskih aktivnosti u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana i drugim vjerskim objektima širom Slovenije u vlasništvu Islamske zajednice u Republici Sloveniji, te da su od tada namaze obavljali samo imami bez prisustva vjernika.

Mešihat Islamske zajednice je jučer razmatrao mogućnost ponovnog izvođenja vjerskih obreda u MKC Ljubljana i u ostalim mesdžidima u Sloveniji i na temelju valjanih argumenata predsjednika Mešihata i njegovih članova usvojio odluku kojom se dozvoljava (ponovno) postepeno izvođenje vjerskih obreda u svim objektima koji su u vlasništvu IZ-e, i to od ponedjeljka, 4. maja 2020. godine, uz primjenu određeih pravila.

U Hrvatskoj džuma-namaz i teravih-namaz pod posebnim mjerama

Džamije i mesdžidi u Hrvatskoj od sljedećeg petka, 8. aprila, bit će djelimično otvorene za obavljanje džuma i teravih-namaza.

Kako je objavljeno na stranici Islamske zajednice u Hrvatskoj, Nacionalni štab Civilne zaštite donio je odluku o ublažavanju mjera po pitanju ograničenja okupljanja te je epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na osnovu toga izdala preporuke kod organiziranja okupljanja u džamijama i mesdžidima, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.