open-navfaktor-logo
search
Profesionalni lopovi
U španskom hotelu ukrali vino od 1,6 miliona eura, nakon devet mjeseci uhapšeni na granici s Crnom Gorom
Španska policija privela je par profesionalnih lopova optuženih za krađu vina u vrijednosti više od 1,6 miliona dolara iz hotela na jugu zemlje.
22.07.2022. u 17:01
get url
text
Snimak nadzornih kamera

Muškarac i žena izbjegavali su hvatanje skoro devet mjeseci prije nego što su u utorak uhapšeni na granici Crne Gore i Hrvatske zbog krađe 45 boca vina iz restorana Atrio u Caceresu, na zapadu Španije, navodi se u saopćenju španske nacionalne policije.

Ukupna vrijednost ukradenog vina iznosila je oko 1,6 miliona eura, a jedna boca procijenjena je na 310.000 eura.

Pljačka se dogodila 27. oktobra 2021. godine i planirana je do u detalje, a lopovi su tri puta posjetili restoran kako bi pripremili akciju, naveli su iz policije.

Istražitelji su utvrdili da je žena rezervirala hotel Atrio koristeći lažni švicarski dokument, te da je večerala u restoranu sa svojim saučesnikom. S osobljem su potom obišli vinski podrum, što je, prema navodima policije, uobičajeno. Zatim su otišli u svoju hotelsku sobu, ali se muškarac nekoliko trenutaka kasnije vratio u podrum.

Ušao je koristeći ukradeni glavni ključ, a nekoliko minuta kasnije otišao je s tri velika ruksaka napunjena ukradenim vinom, omotanim u hotelske peškire.

Dok je krao vino, žena je odvlačila pažnju osoblja tražeći da se pripremi nešto hrane, mada je kuhinja već bila zatvorena.

Osoblje je idućeg jutra primijetilo da su boce nestale, ali su osumnjičeni napustili mjesto oko 5 sati ujutro. Lopovi su napustili Španiju nekoliko dana nakon pljačke i kretali se po raznim evropskim zemljama, što je agentima otežavalo da odrede njihovu tačnu lokaciju, prenosi CNN.

Vlasti su ih konačno sustigle kada su iz Crne Gore ušli u Hrvatsku na graničnom prijelazu Karasovići - Sutorina.

Policija Španije je prije nekoliko dana objavila i snimak pljačke vina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.