open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U Srbiji najavljena proizvodnja ruske i kineske vakcine
U danu kada se obilježava prva godišnjica od proglašenja svjetske pandemije koronavirusa, nadležni u Srbiji najavljuju pooštravanje mjera, a na drugom kraju svijeta, Brazilu, za samo 24 sata preminulo je više od 2.000 ljudi.
11.03.2021. u 22:25
get url
text

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo 24 ljudi, a od početka pandemije 4.644. Zaraženo je još 4.595 ljudi, a na respiratorima je 213 pacijenata.

U istom danu je saopćeno da će se u Srbiji proizvoditi vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kao i ruska vakcine Sputnjik.

- Imat ćemo velike količine vakcina za nas, ali i za cijelu regiju, a ono što sam naučio večeras jest da ćemo morati - pa makar po samoj cijeni koštanja - davati vakcine regiji jer to što mi budemo naše ljude izliječili ili preventivno djelovali ne vrijedi ako u regiji postoji problem - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS.

Srbija trenutno koristi četiri vakcine - Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm i AstraZenecu, a s više od 1.7 miliona ukupno primijenjenih doza i dalje je među vodećim zemljama u svijetu i regiji po broju vakcinisanih na 100.000 stanovnika.

Na današnji dan 2020., Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju COVID-19, a sada se države širom svijeta bore na novim talasom zaraze i kako da što prije sprovedu masovnu vakcinaciju.

U svijetu je do sada zaraženo više od 118 miliona ljudi, a preminulo je više od 2,61 miliona. Oporavilo se više od 66,8 miliona ljudi, pokazuju podaci John Hopkins univerziteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.