open-navfaktor-logo
search
"Vatreno oko"
U Srbiji otvorena covid laboratorija za testiranje 2.000 uzoraka dnevno
U Kiničkom centru Srbije u ponedjeljak je otvorena laboratorija za testiranje uzoraka na koronavirus "Vatreno oko", koja će raditi 2.000 testova dnevno, a do kraja sedmice ista laboratorija kapaciteta 1.000 testova dnevno bit će otvoren i u KC Niš.
20.04.2020. u 16:59
get url
text

Obje laboratorije poklon su Kine Srbiji, od potpisivanja sporazuma o donaciji proteklo je 12 dana, a oprema je prošle sedmice dopremljena avionom Air Serbie kao pomoć Pekinga Beogradu u borbi protiv koronavirusa.

Naziv laboratorije, kako su objasnili kineski stručnjaci, koji od sredine marta borave u Srbiji, potječe iz kineskog mita u kojem "vatreno oko" može "vidjeti svakog duha i vraga", prenosi Hina.

Savremena laboratorija potpuno je automatizirana, s tehnološki odvojenim cjelinama kako bi se onemogućio prijenos virulentnog materijala, a objekat je projektiran kao zasebna cjelina površine 750 kvadratnih metara.

U laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih djelatnika - molekularnih biologa, u tri smjene, sedam dana sedmično.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je laboratoriju kao "značajnu pomoć za Srbiju" u borbi protiv novog koronavirusa. 

Srbija sada dnevno testira od 3.000 do 3.500 ljudi, a otvaranje laboratorija u KCS u Beogradu i u Nišu, omogućit će dupliranje tih kapaciteta, rekla je Brnabić, istaknuvši kako će po broju testiranja Srbija biti "među vodećim zemljama u ovom dijelu Evrope", te da će kapacitete laboratorija moći koristiti i zemlje regije.

Brnabić je najavila da će u novoj laboratoriji uskoro moći početi i testiranje na antitijela, kako bi se utvrdila opća otpornost stanovništva na novi koronavirus.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.