open-navfaktor-logo
search
Više krivičnih djela
U Srbiji uhapšen Darko Elez, Tužilaštvo BiH zatražilo izručenje
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, postupajući po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsili su Darka Eleza (40).
22.12.2020. u 11:31
get url
text

On je kod sebe imao dva pasoša, Srbije i Bosne i Hercegovine, javlja ATV

U akciji su učestvovali i pripadnici MUP-a RS, dok je Tužilaštvo BiH uputilo zahtjev za izručenje.

Potjernicu za Elezom raspisao je Sud BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, a zbog optužnice za organizovani kriminal koja je podignuta još 2013. godine u predmetu kodnog naziva "Lutka".

Tužilaštvo BiH podiglo je u avgustu 2013. godine podiglo optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka" koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH.

Optuženi se teretio za organizovani kriminal, u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilonskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH

Ovi optuženi, terete se za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala, počinjena u proteklih 10 godina, na području BiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Elez se potražuje i zbog istrage koju duži vremenski period vode Tužilaštvo BiH i MUP Republike Srpske, zajedno sa partenerskim institucijama u BiH i regionu, a odnosi se na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine, planiranja i pokušaji ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeline, te iznude, zastrašivanja i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Elez je služio devetogodišnju zatvorsku kaznu u Srbiji kao vođa narko-grupe iz Istočnog Sarajeva, a već je ispitivan na okolnosti optužnice s organizovanim kriminalom u predmetu "Lutka" kada se branio šutnjom.

On je osumnjičen za više krivičnih djela, a hapšen je i u velikoj akciji policije kodnog naziva "Lutka" 2013. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.