open-navfaktor-logo
search
Bivša saobraćajnica
U srcu Sarajeva: Štrosmajerova ulica moderno uređena pješačka zona
Ulica Štrosmajerova ovih je dana dobila novo ruho, te je nakon mnogo godina sanirana i uređena kako dolikuje centralnoj gradskoj ulici
03.12.2019. u 13:52
get url
text

Štrosmajerova ulica, u srcu grada, izgrađena je u vrijeme austrougarske uprave i čak i tada bila je zamišljena kao urbano gradsko središte. S godinama, mijenjali su se njeni nazivi, ali i namjena, tako da je sve do kraja ’70-ih godina Štrosmajerova ulica zapravo bila veoma frekventna saobraćajnica, ali i privredna zona nekada poznatih firmi. Ne samo da su Štrosmajerovom ulicom saobraćali automobili, nego se i ispred Katedrale okretao autobus za Podhrastove – ista ona linija koja danas počinje iz ulice Zelenih beretki, preko puta Doma Oružanih snaga BiH.

Saobraćaj vozila u ulici Štrosmajerova zabranjen je pred početak Zimskih Olimpijskih igara, a ulica je pretvorena u pješačku zonu, šetalište. S vremenom je Štrosmajerova ulica postala jedna od najfrekventnijih pješačkih zona u gradu čijim su centralnim dijelom dominirale ljetne bašte.

Ulica Štrosmajerova ovih je dana dobila novo ruho, te je nakon mnogo godina sanirana i uređena kako dolikuje centralnoj gradskoj ulici. Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo pokrenule su veliki projekat sanacije ulice vrijedan više od 632.000 konvertibilnih maraka. Vrijednost radova sanacije ulice iznosila je 552.800 KM, dok je za zamjenu vodovodne mreže izdvojeno dodatnih 79.600 KM.

Nekadašnji izgled Štrosmajerove ulice

Projekat je uključivao skidanje stare podloge i ispucalih ploča, zamjenu vodovodne mreže, rješavanje sistema oborinske odvodnje, postavljanje armirano-betonske podloge i potom novo popločavanje. Ugrađene su ploče od prirodnog kamena – granita, poput onih ranije ugrađenih u ulici Ferhadija. Također, u ulici su instalacije zamijenili i ostali vlasnici: BH Telecom, Elektroprivreda i Sarajevogas. Radilo se na površini od 1.100m2, a ulica je dobila i dekorativnu rasvjetu koja je ugrađena u ploče. Ove sedmice počinje i novogodišnje dekorisanje ulica u Starom Gradu, te je izvjesno da će Štrosmajerova zaista zasjati novim sjajem.

Pedesetih godina prošlog stoljeća Štrosmajerova je bila privredna zona nekada poznatih firmi Sport, Jugoplastika, Borovo, Varteks...danas su u ovoj ulici banke, kafe-restorani, trgovine. Kako bi izašla ususret privrednicima koji djeluju u ovoj ulici, a koriste općinske poslovne prostore, zbog smenjenog obima posla usljed izvođenja radova, Općina je donijela odluku da im iznos zakupnina umanji za 50 posto za period od tri mjeseca, saopćila je Općina Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.