open-navfaktor-logo
search
"Hrabra i jaka žena"
U Srebrenici klanjana dženaza Hatidži Hren, supruzi Rudolfa Hrena
U Srebrenici je danas klanjana dženaza i obavljen ukop Hatidže Hren koja je umrla 7. juna u Tuzli u 58. godini života.
10.06.2020. u 14:43
get url
text

Brojni građani Srebrenice su se oprostili od Hatidže Hren, a ukop je obavljen na lokalnom mezarju Komarčevo u Srebrenici.

Hatidža Hren je supruga Rudolfa Hrena, katolika koji je ubijen u genocidu u julu 1995. godine, a 2010. godine sahranjen u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

FOTO: Anadolija

Damir ef. Peštalić u obraćanju nakon klanjana dženaze rekao je da je Hatidža Hren bila hrabra i jaka žena.

- Svih ovih godina nosila je bol. Borila se za istinu. Odluka porodice i nje da njen suprug Rudolf bude ukopan u Memorijalnom centru je velika i značajna. To je velika poruka svima nama. Dala je značajan doprinos u borbi za istinu, u borbi za očuvanje sjećanja na žrtvu njene porodice i svih žrtava genocida - rekao je Peštalić.

Hatidža Hren je po zanimanju bila nastavnica, a bila je i među osnivačima udruženja "Žene Srebrenice". Iza Hatidže i Rudolfa Hrena ostala je kćerka Dijana.

Porodica Hren u Srebrenicu je došla 1960. godine iz Beočina u potrazi za poslom. Srebrenički rudnik tražio je radnike. Za porodicu Hren to je bila dobra prilika. Aleksandar, porijeklom Slovenac, bio je majstor zlatnih ruku, a Barbara, po djedu Rumunka, bila je laborantica u rudniku. Dobili su dva sina Rudolfa i Ivana. Aleksandar je umro prije rata, Ivan je poginuo 1992. godine, a Rudolf je ubijen u julu 1995. godine. Barbara je umrla prošle godine i sahranjena je u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.