open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
U srijedu o ukidanju akciza na gorivo, ostali važni zakoni tek 24. marta
Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za srijedu, 16. marta, a na njenom dnevnom redu naći će se samo pitanje privremenog ukidanja akciza na gorivo. No sjednica na kojoj će biti razmatrani drugi važni zakonski propisi ipak će biti održana tek 24. marta.
14.03.2022. u 15:12
get url
text

Ovo je danas u Mostaru potvrdio Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH, nakon sjednice Predsjedništva te stranke.

VEZANI TEKST - Šarović: Dodik i SNSD političkim igrama nastoje spriječiti smanjenje PDV-a i ukidanje akciza

Prethodno je, prema riječima delegata Mladena Bosića (SDS), održana sjednica Kolegija Doma naroda nakon što je pet delegata zatražilo hitnu sjednicu Doma na čijem bi dnevnom redu bile akcize, ali i smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne potrepštine. Upravo je izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama usvojio Zastupnički dom prije nekoliko dana.

Tada su usvojene i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno povećanje koeficijenata za obračun plaća vojnicima, policajcima, državnim službenicima i namještenicima. To je bio prijedlog HDZ-a.

Čović je danas ustvrdio da su zastupnici HDZ-a dali svoj doprinos i u vezi PDV-a i Zakona o plaćama, te da su zakazali sjednicu Doma naroda za 24. mart gdje bi bile sve te tačke. Kazao je i da su željeli da sjednica bude ove sedmice, ali se nisu mogli dogovoriti unutar Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda.

- Imate i pet delegata koji su tražili hitnu sjednicu. Predložili su dvije tačke dnevnog reda, ali može biti samo jedna, i to su akcize ili trošarine. Ja sam za srijedu sazvao hitnu sjednicu, ali i zatražio od predstavnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministara finansija RS-a i FBiH, direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da dostave osvrt na prijedloge zakona – istakao je Čović.

Dodao je da žele vidjeti "da li time stvarno pomažemo ili pravimo više štete nego koristi".

VEZANI TEKST - Evropski put je samo priča, HDZBiH i SNSD vjerovatno neće podržati "kandidatske" zakone

- To ćemo sve temeljito raspraviti, na hitnoj sjednici samo ovu tačnu, a 24. marta sve što se tiče fiskalne problematike – rekao je Čović.

Najavio je i da će 24. marta biti realizirana i dva zaključka zajedničkog Kolegija Parlamentarne skupštine BiH, a odnose se na fiskalnu problematiku i na evropski put Bosne i Hercegovine.

Osim izmjena zakona o akcizama, o PDV-u i plaćama, Zastupnički dom je na posljednjoj sjednici usvojio i dva zakonska rješenja koja su bitna za dobijanje kandidatskog statusa BiH u Evropskoj uniji. U pitanju su izmjene Zakona o Visokom sudksom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.