open-navfaktor-logo
search
Ne zaboraviti
U Stockholmu obilježena godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Na kraju obilježavanja prisutni su spustili bijele ljiljane u jezero Mälaren
12.07.2019. u 10:50
get url
text

Obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima na području Srebrenice održano je u Stockholmu, u organizaciji nevladine mreže APU Network. Učesnici su odali počast žrtvama, te poručili da žrtve genocida u Srebrenici ne smiju biti zaboravljene, da se istina o Srebrenici ne smije 'iskriviti', te da se samo na temelju istine i pravde može postići mir i pomirenje.

Ovogodišnjem obilježavanju prisustvovale su i Dževa Avdić, autorica knjige "Moj osmijeh je moja osveta", koja je kao djevojčica sa nepunih devet godina preživjela genocid u Srebrenici, te Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH.  Avdić je kazala Feni da je ove godine prvi put odlučila da 11. jula ne bude u Srebrenici, te je na poziv nevladine mreže APU Network, u Stockholmu prisustvovala obilježavanju Dan sjećanja na genocid.

- Došlo je vrijeme da učinim nešto više, možda da se moj glas čuje mnogo više i snažnije odnekud drugdje - kazala je Dževa Avdić, te dodala da zbog toga prvi put nije bila tamo gdje je ustvari bila cijelim svojim bićem, a to su Potočari.

Istaknula je da je dvadeset godina nakon što je preživjela genocid u Srebrenici, imala potrebu da progovori o onome što osjeća, te da je tako i nastala knjiga "Moj osmijeh je moja osveta".

Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH istaknula je da i nakon ove dženaze u Potočarima ostaje tišina, ostaju svježe humke, po jedan cvijet za sve ubijene, molitva za njihove duše.

- Ostaje i šutnja njihovih komšija. Šutnja onih koji su morali čuti, vidjeti i već odavno reći gdje su grobnice s posmrtnim ostacima ubijenih podrinjskih Bošnjaka. Oni, koji su u zločinima učestvovali, pomagali ili samo posmatrali, nemaju savjesti i ne žele pomoći da se okonča agonija. Zbog toga masovne grobnice, udaljeni putevi, šume i smetljišta još uvijek skrivaju tijela na stotine dječaka, muškaraca i mladića - kazala je Čengić. 

Po njenim riječima, imali su pravo na život i to su im uskratili. Imaju sada pravo na to da ne ostanu zauvijek bačeni u jamama, na smetljištima i u brojnim masovnim grobnicama, bez imena i obilježja.

- Imaju pravo na to da budu pronađeni i dostojanstveno ukopani u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima – poručila je Čengić.

Na kraju obilježavanja prisutni su spustili bijele ljiljane u jezero Mälaren u znak sjećanja na 8.372 ubijene žrtve genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.