open-navfaktor-logo
search
Nakon potresa
U Stocu 320 prijavljenih oštećenja nastalih od potresa
Na području Stoca do sada je zaprimljeno 320 prijava oštećenja na stambenim objektima nastalih u nedavnom zemljotresu koji je zadesio Hercegovinu – potvrđeno je u subotu iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK-a.
30.04.2022. u 11:07
get url
text
get url
text

Ranije je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području ovog grada nastalu uslijed potresa tokom kojeg je došlo do velike štete na javnim, privrednim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima.

Prilikom posjete ovome gradu, predsjednik kantonalne Vlade Nevenko Herceg kazao je kako će Vlada kroz kantonalnu proceduru adekvatno odgovoriti na zahtjeve, kroz namjenska sredstva Uprave za civilnu zaštitu ali i kroz angažiranje sredstava iz tekuće rezerve.

- Kantonalni nivo će pomoći naše općine i gradove kako bi sanirali štete – kazao je tada premijer HNK-a.

Jučer je bio zadnji dan za prijavu štete i u gradovima i općinama u Republici Srpskoj, a Stručni tim Republičke direkcije za obnovu i gradnju tokom sedmice izvijestio je kako je u Ljubinju i Berkovićima prijavljeno više od 250 oštećenih objekata, dok je u Bileći stiglo 120 zahtjeva za procjenu štete.

Podsjetimo, 22. aprila u 23 sata i 7 minuta Hercegovinu je pogodio zemljotres magnitude je 5.8 stepeni po Richterovoj skali čiji je epidentar bio oko 20 kilometara udaljen od Stoca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.