open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
U svakoj desetoj kompaniji u Japanu žene dužne nositi štikle
Istraživanje je provela Konfederacija japanskih sindikata, a od 1.000 ispitanika, koliko je obuhvaćeno anketom, 12 posto ih je pravila o odijevanju na poslu ocijenilo "neprimjerenim"
18.11.2019. u 22:09
get url
text

Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je kako su žene u svakoj desetoj kompaniji u toj zemlji dužne nositi štikle ili cipele s visokom petom. Istraživanje je provela Konfederacija japanskih sindikata, a od 1.000 ispitanika, koliko je obuhvaćeno anketom, 12 posto ih je pravila o odijevanju na poslu ocijenilo "neprimjerenim".

Ukupno 57 posto ispitanika navelo je kako su primorani pridržavati se procedura o oblačenju kao i drugih pravila, a osam posto žena je kazalo kako su primorane da budu našminkane na poslu.

Istraživanje je također pokazalo kako su žene u svakoj desetoj kompaniji u Japanu dužne nositi štikle, a pravila oblačenja najstrožija su kod uposlenika u hotelima i restoranima. Također, rezultati istraživanja pokazuju da zastupljenost žena na menadžerskim pozicijama u ovoj zemlji iznosi 13 posto. Najmanje 11 posto muških ispitanika u anketi kazalo je kako su dužni nositi odijelo na poslu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.