open-navfaktor-logo
search
Nema zaraženih
U svim zatvorima u BiH zabranjene posjete i uvedene preventivne mjere
Preventivne higijenske i epidemiološke mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze uzrokovane koronavirusom poduzimaju se u svim kazneno popravnim zavodima i u njima nema zaraženih, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).
24.03.2020. u 15:46
get url
text

Brankica Arežina, sekretar Ministarstva pravde Republike Srpske (RS) kazala je da se poduzimaju sve predložene mjere, te da nema zaraženih u šest Kazneno popravnih zavoda u ovom entitetu. Iz Federalnog Ministarstva pravde su također potvrdili da se mjere nadležnih institucija poduzimaju i da su proslijeđene zavodima.

Dragan Granzov, upravnik pritvorske jedinice Ministarstva pravde BiH kazao je da je ova pritvorska jedinica prije više od mjesec dana poduzela preventivne mjere  i zabranila posjete.

- Svaki dan vrši se pregled pritvorenika. Imamo dobru zdrastvenu službu i službu obezbjeđenja koje zajedno sarađuju u svim postupanjima iz svoje nadležnosti. Nema zajedničkog druženja pritvorenika, nema zajedničkih aktivnosti, obustavili smo i prijem štampe jer svaka ćelija ima TV - kaže Granzov.

Redžo Kahrić, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, u kojem je smješteno 750 osuđenika i pritvorenika, je za BIRN BiH rekao da nema zaraženih, te da osobe koje dolalaze na izdržavanje kazne i pritvor idu 15 dana u izolaciju.

Kahrić je naglasio da su osuđenici koji se destruktivno ponašaju i prave probleme također izolovani.

- Mi smo se pripremili za ovakvu situaciju prije instrukcija Vlade Federacije 12. marata. Bio nam je cilj da nabavimo ono što nam je potrebno – dezinfekcionog sredstva da nabavimo što više, te svake sedmice vršimo dezinfeksciju svih prostorija. Sve smo mi to ranije pripremili, a 12.marta dobili smo instrukcije od Vlade i obustavili smo posjete i sve ono što je neophodno da spriječimo bilo kakav kontakt - kazao je Kahrić, dodajući da je obustavljen i rad na gradnji jednog od paviljona kako neko ne bi unio virus.

Prema njemu, poduzete su i mjere u cilju sprječavanja širenja panike.

- Obezbjedili smo ono što je njima potrebno mogu da prime novac. (...) Njima je najviše potreban novac da mogu kupiti telefonsku karticu da mogu zvati porodicu, jer nema drugih komunikacija. Telefoni su uvijek bili ograničeni, međutim sad nisu ograničeni. Ujutro odmah od 7 do 22 mogu da zovu svoju porodicu - kaže Kahrić.

On dodaje da su šetnje raspoređene i da je sa svim zatvorenicima obavljen razgovor i da im je rečeno kako treba da se ponašaju u trenutnoj situaciji jer je sada disciplina ključna. Kako govori, 90 posto osuđenika poštuje pravilnike, zakonske i podzakonske akte, ali da uvijek ima onih koji ne poštuju, te koriste priliku da iskoriste vanredno stanje da "stvore nered".

- Rečeno im je da ako neko u ovoj vanrednoj situaciji napravi nered da ostvari neki svoj cilj da će biti mnogo rigoroznije i teže kažnjen i da neće moći dobiti nikakvu pogodnost unutrašnju ili vanjsku. Isto tako im je rečeno kad uspijemo prevazići ovo sve da će posjete biti od 7 do 18 da 750 ljudi vidi svoje porodice - kaže on, dodajući da službene osobe nose rukavice i maske, te da su osuđenici tokom vikenda sašili 1.500 maski.

- Sad nemamo tog materijala i hoćemo da nabavimo materijal da to šijemo ako bude trebalo za Vladu ili bilo koga - kaže Kahrić.

Mladen Krpan, uposlenik KPZ Sarajevo, je za BIRN BiH kazao da Uprava zatvora zajedno sa zdravstvenom službom poduzima sve mjere, te da se sva "sumnjiva lica stavljaju u izolaciju".

- Testiranja na koronavirus će se obavljati onda kad neko bude identifikovan kao potencijalno zaražen - kaže Krpan, dodajući da za sada nije testiran niko iz zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.